20 May 2013

Persediaan Hari Raya : Baju Raya

Bila raya,baju anak memang meriah.
Berpasang-pasang.
Kasut sampai dua tiga pasang.
Mak paknya sanggup pakai baju raya dua tiga tahun lepas punya.
Itu biasa kan..

Dah ada anak,apa-apa hal dahulukan anak dulu.
Nak beli apa-apa pun,fikir anak dulu.

Masa raya mesti tak lari nak ada tema warna.
Sedondon katanya.
Tahun ni biarlah warna lembut.
Tak tercapai angan-angan nak pakai color block sebabnya suami nak pakai baju lama.
Ok,jimat sikit.ngeeee...

Baju mak dah siap tempah.Nanti lambat tempah ada yang siap selepas raya.
Lagi teruk kalau baju indah khabar dari rupa.
Tahun lepas ada pengalaman seorang kawan,tailor baju dia lari balik kampung.
Padahal baju ditempah tak siap.
Ngeri oii..

Biasanya beli baju yang dah siap tapi ada rezeki kawan hadiahkan kain pasang dari Jakarta,apa lagi terus hulur kat tailor saja.Tudung lagi belum cari.weee...

Baju anak untuk raya pertama dah ada.
Raya kedua ketiga dan seterusnya?
Melampau maknya.
Cukuplah dua pasang.
Kalau terlajak beli lebih,salahkan baju yang comel sangat tu.
Budak kecil pakai dress saja.
Memang comel bila pakai baju kurung tapi lepas raya baju tu tersimpan saja.
Kalau pakai dress senang nak pakai bila-bila masa.
Anak pula lasak.Ikutkan hati nak pakaikan jeans saja ^__^

2 comments:

AMANI JIBRIEL said...

Sama lah kita, sedondon tu kira wajib bg sy... hahaha...
Anak2 kene lebih dari 5 pasang, itu pun rasa x cukup sebab diorang tengah melasak...

Nur Zulya said...

kalau tak sedondon tak rasa macam raya.haha..