Main masak-masak di hujung minggu.
Jom kongsi..
Bahan-bahan :
10 ekor udang segar
10 helai daun bayam hijau
4 batang kacang buncis
1/2 batang lobak merah
1/2 cawan beras
Air secukupnya untuk masak bubur
1 sudu unsalted butter
1 ulas bawang putih dan 1/2 ulas bawang merah - dicincang
1cm halia muda
Caranya :
Tumis bawang dan halia menggunakan butter.
Masukkan udang,gaul sekejap kemudian angkat.
Dengan periuk yang sama,tambahkan beras dan air.
Apabila air mendidih,masukkan lobak merah.
Bila dah menjadi bubur,tambahkan udang yang telah ditumis tadi dengan kacang buncis.
Sebelum tutup api,masukkan daun bayam.
Gaul sekejap,kemudian tutup api.
Siap dan hidangkan.
Nota : Udang (makanan laut) hanya untuk 1 tahun ke atas.
No comments:
Post a Comment