18 October 2012

Jika Anak Sembelit

Stop BRAT (Bread, Banana, Rice, Apple sauce, Toast).
Give P (Papaya, pumpkin, prune, plum).
Beri minum air kosong.
Breastfeed dengan kerap.
Hentikan dahulu beri makan untuk beberapa hari untuk perut anak berehat.
Buat urutan perut dan kayuhkan kaki anak seperti aksi mengayuh basikal.


Sumber :HSFFYB

9 comments:

Nor Arinee Mat Saaud said...

tp careful on Prune, anak sy makan 1 biji saja jadi diarrhea plak.

Nur Zulya said...

buah prune high fiber .maybe boleh bg separuh dr sebiji prune :)

Elemant Limau said...

high fiber

Rizal Saifudin said...
This comment has been removed by the author.
kaki skodeng said...

elok jugak kalau pakai ubat2 tradsi mcm mherba ke apa.. sbb takde effect utk baby dr segi komplikasi.. mana la nk tau kan hehe.. sy pernah guna utk anak sy.. sbb dia pon penah dpt sakit mcm ni time baby dulu.. so far it works

Rizal Saifudin said...

anak aku pun jd mcm tu. berak mcm sembelit pun ada. risau plak. ada idea tak mcm mana nak elakkan?

Niklas said...

benda bukan semua herbs ni menjadi tau. jgn smp silap herba, anak jd mangsa. jgn lah dibuat anak tu mcm bhn ujikaji. kesian dia. amik benda yg btul dah validate dari kerajaan. anak saya dah msk hospital 3 hari. perut dia tak kuat lg doc ckp, tak blh makan semacam je. insaf dah nak cuba ubat kampung ni. takut.

Mia Zahira said...

better ask yg dh pernah alami masalah mcm ni dulu.. at least kita akan bnyk pilihan utk cuba bnyk cara.. mcm sy dulu time baby kna sembelit, sy tanya akak nursery.. dia kata cuba guna susu mamil.. bg baby mnum susu mamil.. sbb katanya ramai parents pkai susu ni.. n ia brkesan.. sy cuba bg baby smnggu n ia bnar brkesan.. akak tu kata maybe sbb DHA susu mamil sgt tinggi.. bgus utk ilangkn sembelit.. lgpon susu mamil takde gula lagsung.. elok utk bayi..

Domas said...

mamil mmg ada nutrisi yg baik. anak saya minum dari dia baby lg. sbb saya tak blh bf. so far mmg takde sembelit ke apa. bgs utk cuba.