04 June 2014

Cerita Surat Tolak Vaksin Dan Birth Plan

Assalamulaikum..

Hari ni umur SARAA NUR dah 2 bulan 4 minggu.
Cepat masa berlalu.

Apa cerita tentang surat tolak vaksin?
Memang tak dijangka sebenarnya.
Sekadar cuba nasib sambil doa semoga dipermudahkan.
Terima kasih untuk kak ADLILATUN sebab rajin ingatkan saya pasal surat ini.
JANGAN LUPA PRINT..JANGAN LUPA BAWA.. JANGAN LUPA BAGI NURSE.
Tu dia kakak garang bagi reminder.

Setiap surat saya buat 7 keping salinan.
Simpan rapi dalam beg baju untuk bawa ke hospital.
Nervous ni.
Tak tahu macam mana penerimaan hospital kerajaan ini.
Tak terbayang soalan dan jawapan nanti.

Sebelum cuti bersalin, study semula pasal vaksin, pasal gentlebirth.
Revise otak ni.
Baca pengalaman parents yang berhadapan dengan situasi macam ni.
Dah pesan juga dengan Encik Suami, jawab macam mana, tengokkan anak nanti.

Di bilik rawatan, saya bagi surat semasa pendaftaran.
Untuk minta staff perempuan saja yang merawat saya.
Mesti ada yang pelik, kalau dapat staff perempuan pun tetap ternampak aurat juga. Ya betul, tapi ini bukan dalam keadaan terpaksa, bukan dalam darurat.Saya tengok ramai houseman perempuan dalam bilik rawatan.

Petang selepas masuk wad, saya bagi surat tu dengan nurse yang uruskan pendaftaran wad.
Dia baca kemudian tanya dari mana saya dapat surat tu.
Bila saya jawab saya buat sendiri, dia terkejut.
Oklah, memang dah jangka penerimaan dorang.
Nurse bagi kerjasama yang baik, dia cakap akan bagi surat tu kepada doktor atau houseman yang bertugas.

Tak lama lepas tu houseman datang, dia soal selidik pasal surat tu.
Antara perbualan kami -

Houseman : Puan,jangan risau.Kami memang benarkan anak di azankan.
Saya. : Ok, terima kasih.
Houseman : Kenapa puan tak nak vaksinkan anak.Puan kena fikirkan diri puan dan anak.
Saya : ( saya senyum) Saya ada sebab tertentu, macam dalam surat tu.
Houseman : Puan yang akan bersalin nanti.Puan yang kena buat keputusan, bukan suami puan.
Saya : ( ayat houseman ni dah buat saya blurr.Ni mesti sebab surat tu encik suami yang tandatangan, saya andaikan dia penat saja. senyum jela.)

Selepas sejam, datang doktor pula.Doktor perempuan berbangsa cina.
Doktor : Mengapa puan tak nak vaksin bayi ye?
Saya : Sebab ada banyak side effect.
Doktor : Oh yela, pasal kes eczema dan Johnson syndrome (http://www.drugs.com/cg/stevens-johnson-syndrome.html )

Doktor berlalu pergi.
Lega sebab doktor memahami tapi dia tak tunjuk menyokong atau membantah.

Situasi dalam LR terkawal lagi.Semua staff perempuan yang datang periksa dan bantu saya.
Alhamdulillah.
Seperti yang saya cerita sebelum ni, HTAR adalah hospital rakan bayi.Jadi apa-apa suntikan atau prosedur dorang akan tanya dan terangkan dengan pesakit dulu.
Senang hati dalam LR. Tak payah risau nk kena cucuk itu ini.
Selepas anak dimandikan, saya saja tanya nurse -

Saya : anak ada kena suntik vaksin ke?
Nurse : Tak ada puan.Puan dah tulis dalam surat tak nak vaksin kan.
Saya : Terima kasih ( sambil senyum dan terasa nak lompat )

Di dalam wad, situasi sini agak mencabar.Doktor pediatrik datang melawat untuk periksa anak.
Sesi siasatan bermula.

Doktor : Saya baca surat puan, puan tak nak vaksin anak.Mengapa?
Saya : Saya dah banyak baca kesan negatif vaksin.
Doktor : Apa contoh kesan vaksin?
Saya  : Anak kawan saya yang baru lahir kena ekzema selepas ambil vaksin, ada lagi kes ramai kena autisme selepas ambil suntikan MMR bla bla bla..Saya dan baca isi kandungan GPF.
Doktor : Tiada la, ekzema tu sebab alergik telur.Kesan vaksin hanyalah demam beberapa hari.Kalau puan tak nak ambil vaksin, macam mana kalau anak puan terkena penyakit?
Saya : Saya akan berusaha bagi fully breastfeeding untuk booster immune. Saya akan bagi makanan yang sihat, jaga persekitarannya.
Doktor : Bagaimana kalau anak puan dah besar nanti, dia akan terdedah dengan pelbagai penyakit? Di Malaysia ni ramai warga asing.
Saya : Vaksin dalam badan hanya tahan beberapa tahun sahaja.Bila antibodi kuat, boleh elakkan dari penyakit.
Doktor : Tapi vaksin ni wajib di Malaysia.Puan tengok buku imunisasi bayi.Segala vaksin yang di ambil oleh bayi.
Saya : Tidak.Vaksin tidak wajib.Ibubapa boleh pilih sama ada nak vaksin atau tidak.
Doktor : Lagi apa alasan puan untuk tolak vaksin?
Saya : Ada setengah vaksin mengandungi DNA babi. Vaksin juga ada merkuri dan alum yang membahayakan anak saya, ada virus yang dilemahkan.Kalau antibodi anak saya bagi respon negatif, siapa nak tanggung akibat tu semua? (Sebenarnya dah rimas dengan pertanyaan doktor ni tapi faham sebab dia hanya jalankan tugas)
Doktor : Dari mana puan tahu semua ni?
Saya : Saya study sendiri, ada ramai kawan saya belajar dan kaji benda yang sama.Saya juga baca pengalaman kawan-kawan.
Doktor : Baiklah, dalam laporan ni saya catat puan menolak pemberian vaksin ya.
Saya : Ok, terima kasih.

Petang tu dapat keluar hospital dengan jayanya.
Di sini saya nak tekankan, pertahankan hak ibubapa.Belajar cari maklumat.Jangan bulat-bulat terima cakap orang lain.
Apa-apa pun, masing-masing ada hak memilih.
Saya dengan pilihan sendiri, anda dengan pilihan anda.

Selepas ni ada lagi misi lain untuk melawan arus.
Semoga kita berjaya.
#Siapa-siapa yang inginkan salinan surat tersebut, sila emel ke alamat ini :
semutpurple11@gmail.com

**semoga Allah merahmati puan Dd (Adila) yang selama ini menolong saya untuk menghantar emel surat kepada anda semua.

******* PENGUMUMAN ********

Kepada sesiapa yang mencari minuman sihat untuk seisi keluarga, digalakkan baca entry di bawah.

http://chentazulya.blogspot.my/2016/05/minuman-sihat-perut-sejahtera.html?m=1

150 comments:

aIEn said...

good sharing. sy baru th tentang ini.

blh email kan sy jgk contoh surat tu x?
kinderbuenogurlz@gmail.com

UmmiAbi said...

Alya..reen nak..sory...kemalasan menyelongkar files OHUB..hehe..Mintak senang..kekeek..Jgn marah ea..
bona_fidemate

UmmiAbi said...

bona_fidemate@yahoo.com

Zainor Ridzuan Yahya said...

SALAM. sy pn taknak ambil vaksin..tp mcm doc n nurse paksa2 je..huhu.. ni mcm yakin dh sket bila baca blog akak ni..blh tlg emel kan cth surat? ni emel sy.. ajaisma_87@yahoo.com trima kasih

Anna Ruslina said...

Waah mencabarnya di hosp kerajaan. Saya lahir di hosp swasta. Saya tulis kat birth plan xnak vaksin. Deorg xbyk soal alhamdulillah sbb saya ni mmg tak tahan kena query. Tapi agak kecil hati doc paed cuma tgk baby kat nursery. Sikit tak dtg jumpa saya, ibu bayi. Ada lah hikmahnya.

NoEn said...

wah...terbaikla alya

Nur Alya said...

Assalamualaikum semua, saya dah emelkan surat tu ye.sila cek emel.

Zainor : staff hospital memang akan usaha supaya kita ambil vaksin :))

Anna : elok juga doc paed tak jumpa tu, nanti banyak pula soalnya.hihi

kak Noen : usaha kecil bawa kejayaan.alhamdulillah.

Razni said...

assalamualaikum...nur..sy pun nak gak surat tu..

ank sy yg k 3 mmg ekzema teruk...skrg ni kami 1famili kena gatal2..

Nur Alya said...

Wa'alaikumussalam Razni, boleh bagi emel?
Allahurabi, sedih kan tengok anak menderita kena ekzema. Ada yang sampai berdarah-darah badannya.

mieyyrra eyo said...

Sis..tlg emel srt tu jgk eh..tq
miera_owen07@yahoo.com

Nur Alya said...

mieyyrra : saya dah emel ye

Suhaila Ahmad said...

assalamualaikum sis..bole tolong email kat saya surat tu tak..nak buat rujukan..rogue_ella@yahoo.com..terima kasih banyak2 ye

Suhaila Ahmad said...

assalamualaikum sis..bole tolong emailkan contoh surat ke email saya tak..untuk buat rujukan..sueimanizzah@gmail.com..terima kasih banyak2 ye

syaima' nailah bt umar ' auf said...

Assalamualaikum..boleh tlng emailkan surat pada saya jgk tak untk tak nak beri vaksin pada anak.. pa2 pun terima kasih yer.. idasa85@gmail.com

mauiz hah said...

assalammualaikum...boleh saya mohon untuk dapatkan contoh surat rasmi bab penolakan suntikan vaksin untuk anak lelaki sulung saya,kerjasama puan amatlah dihargai, email saya mauizhah2800@gmail.com

Nur Alya said...

Wa'alaikumussalam ..
Syaima' dan Mauiz,saya dah emelkan.

Nur Alya said...

Puan Suhaila pun saya dah emelkan :))

Nurhusna Azidan said...

Minta emailkan saya cth surat.
Saya berkehendak utk anak saya yg berusia 3minggu.
Vaksin selepas lahir dh diterima...
Saya lambat utk menegakkan hak saya...
Xapalah..redha..moga Allah memelihara anak
saya dr sebarang masalah... ;)

Email ke husna@mbh.com.my

Nur Alya said...

as slm Husna, saya dah emelkan ye.
Xpela, biar lambat asalkan ada kesedaran.Paling penting, kita tidak mudah terpengaruh dengan iklan dorang.

wannorashikin said...

Assalamualaikum.Boleh bagi surat untuk tolak vaksin.
Emel ke wannorashikinamran@gmail.com

cikJu'anne said...

Salam n Hye sis boley email kn surat tue x???

nurinfasha22@gmail.com

mazira mamat said...

Sis..boleh emelkn jugk pd sy? Maziramamat@gmail.com.. sy mmg xnak vaccine kan anak sy..

hambaAllah said...

Assalamualaikum sis,
Boleh x emailkn sy contoh surat tu utk rujukan sy...
Anak 1st terkene jugek suntik lps lahir tu... tp lps tu mmg x bwk la..
Anak 2nd ni mmg cuba nak pertahanl,l
Mohon sgt bantuan sis..
Terima kasih..
afiqah0211@gmail.com

Meera Ishak said...

Salam..boleh minta salinan surat?
m.idora85@gmail.com
tq

Shuk Nadia said...

salam sis..saya nak jugak surat tolak vaksin..
shukdya11@gmail.com
tetiba rasa berdebar nak g buat buku pink untk anak no2 ni sbb abgnya x vaksin dan xcek up kkia pun..hehe

anna zack said...

Assalam sis.. Boleh email kan surat tolak vaksin.. Saya menunggu hari je nak bersalin.. Dah lama pikirkan soal vaksin ni.. Baru ade kekuatan utk tolak sepenuhnya... farhanamy_88@yahoo.com

portagos portagos said...

Assalam sis...bole email syafiqa2409@yahoo.com.my...sy xnk vaksin 4 my 2nd child..

naimah salim said...

Salam. Sy nk jgk sis. :)
naimahsalim@gmail.com

Dyyah Rms said...

salam sis...blh emel contoh surat.. tq dyyahrms@yahoo.com

Dyyah Rms said...

salam sis...blh emel contoh surat.. tq dyyahrms@yahoo.com

mrs ahg said...

Sis, saya nak jugak contoh surat. Terima kasih ye.

n9fizah@gmail.com

fairos said...

saya nak contoh surat tu, emel ke fairos_1980@yahoo.com
tqia

yuyuimolko said...

salam sis, s silent reader di blog sis, boleh emailkan juga surat tu ke nurul.hidayahrazali@gmail.com.
terima kasih

wani Faizal said...

Salam sis..bole emailkn sy jgk cth surat tu..ni email sy wani18_libra@yahoo.com

wani Faizal said...

Salam sis..bole emailkn sy jgk cth surat tu..ni email sy wani18_libra@yahoo.com

hani yunus said...

Salam sis. Nk mnta copy surat tu, ank2 sy 2org amek vak bcg n hep b 1st dose..yg ke3 plan nk tolak, vak laen mmg xamek email rafeeqahoney@gmail.com

siti rohayu said...

salam sis :)harap boleh tlg email kn contoh surat tu x? sya pun xnk vaksin, nurse2 pun bising jugk n mntk surat.. sitirohayu1989@gmail.com terima kasih..semoga sis sentiasa dirahmati Allah s.w.t sentiasa..in Sya Allah

Aini Fadilah said...

assalammualaikum sis... good sharing, tenang jiwa sy bl dpt tahu kita boleh tegakkan hak kita dgn cara ni...boleh emelkan surat tersebut.. tq ye

ad_blackart@yahoo.com

khai riah said...

saya nak!

sherah2103@gmail.com

frostmourne hunger said...

salam sis..boleh emailkn surat tu?tqia ye...chocolate_pepzee02@yahoo.com.my

Raja Abdullah said...

good sharing saya bru tahu pasal ni.. trima kasih..

blh emailkn contoh surat tu x..sy nak jgak :)

aimee_eikichi@yahoo.com

Sihah Mohd said...

Nk jugax sis..sihahmohd86@gmail.com

safarina said...

Assalamualaikum sis
Saya juga mahu contoh surat tersebut.
inabun.norain@gmail.com
Terima kasih banyak ya.

SK SG MOK said...

Tq for sharing...bole mntak surat diemailkan? Tq so much...shambest10@yahoo.com

siti aminah said...

Salam. Alhamdulillah jmpa jgk. Boleh x tolong emelkan pd saya.

ummuwardah2512@gmail.com

Yana Houry said...

Assalamualaikum sis...saya nak jugak surat penolakan vaccine...semoga Allah membalas jasa baik sis...ni email address sy fizyana86@gmail.com

nora othman said...

very good sharing....sy pn sedang mendalami n study tntg vaksin...anak sy baru masuk 2m...plan nk tolak vaksin...boleh emailkn sy contoh surat tu? semoga Allah sje membalas jasa baik sis...TQVM
norazie209@gmail.com

Hilmi PruBSN said...

Tlg emelkn jgk surat puan pd sy g.nomeguyz@gmail.com
Smg Allah mudahkan urusan puan

Faradzilla Rozianie said...

Ank sy bkl masuk 3bln n vaksinasi 3bln..sy dh nekad nk tolak vaksin tp xtahu cm mana cara..blh puan emelkan surat tu..tq..faradzillarozianie@gmail.com

bonniepaly said...

Salam puan mohon copy surat terima kasih

ay kira said...

mh_mike_87@yahoo.com

Salam puan,Mohon emailkan contoh surat, Tq :)

akwanizam azmi said...

Assalamualaikum puan

annajahvco@gmail.com

Mohon emailkan contoh surat tersebut.
terima kasih.

Hazli Hazli said...

Assalamualaikum puan.
Mohon emailkan surat tersebut.
terima kasih..
nurul_syafiqah_87@yahoo.com

nadia hussin said...

Boleh email ke nadiatul_f@yahoo.com
Tq

Bonda Fa Alwa said...

Saya nak bersalin anak kedua bUlan 3 nanti..

Kongsi dengan saya co toh surat birth plan n surat tolak vaksin untuk anak..

Saya ada surat tolak vaksin ATT aja.. Atau boleh dirangkumkan semua sekali dalam tu?

Tima kaseh.

bondafarah8687@gmail.com

T___T
Sampai sekarang tak tergambar rasa menyesal sebab tadahkan anak untuk nurse cucuk untuk sekali, dua kali, tiga kali dulu... Benci kalau ingat balik... 😞😞😞

rez mumy said...

salam sis,

boleh emailakan surat unvacc?

rezmumy@gmail.com

thanks

akwanizam azmi said...

assalam puan...

boleh send surat tolak vaksin utk baby tu?

sister ni nak sangat.
send kat email saya:

annajahvco@gmail.com
terima kasih

aloya_que_lapis said...

Assalam puan..

Boleh emailkn contoh surat tolak vaksin? Nurse kkia rajin kejar smpi ke rumah.. Baby dh 5bln.. Tq yerr...

aloya_que_lapis said...

aloya_que_lapis@yahoo.com

ShineDalgarno said...

SALAM KAKAK-KAKAK IBU.
Saya masih lagi muda dan masih belum berkahwin, dan saya mengaji bidang sains.

"Vaksin dalam badan hanya tahan beberapa tahun sahaja.Bila antibodi kuat, boleh elakkan dari penyakit" - Statement ni salah, sebab vaksin membantu badan membina antibodi menentang sesuatu penyakit. kalau tak ambil vaksin, sekali diserang penyakit dan kalau sembuh, antibodi akan terbina. Tapi penyakit yang disediakan vaksin adalah penyakit yang boleh libatkan maut walaupun pada serangan yang pertama.

Saya tak setuju langkah kakak-kakak menolak vaksin, tapi susah saya nak terapkan kefahaman. email saya di hazwanfikrim12h@yahoo.com kalau ada hujah. Insyaallah saya akan balas dan akan akur kalau saya tersilap.

affizah said...

emel saya jugak affizahhaniffa@gmail.com

Dillaida said...

Assalamualaikum..

minta emelkan contoh surat juga ye. TQ.

dillaida@hotmail.com

Dia Dyana said...

sis saya baru buat pembacaan sedikit pasal vaksin ni.. boleh tolong emelkan surta berkenaan untuk rujukan dan kegunaan saya jua.. emel: yana7782@yahoo.com

mekasih.

Khairul Anwar Kamaruddin said...

Salam. Mohon emailkan contoh surat tu ke kayroll5657@gmail.com. Sy mmg xnak anak sy di vaksin. Tq.

reen_110z said...

Salam, sy nk juga ye contoh surat tolak vaksin & birth plan. email : izreenfarah90@yahoo.com

hani yunus said...

SALAM, MOHON EMAIL REFUSE VACC LETTER DAN BIRTH PLAN,
rafeeqahoney@gmail.com

Firdamni said...

nur_cahye@yahoo.com
Nak emel jgk ya sis. Terima kasih.. :)

na said...

salam puan boleh bagi x surat tersebut..email saya na_nurany@yahoo.com.tq

Olliey Polliey said...

Salam puan. boleh sy dapatkan copy surat tolak vaksin tq ;)

lianabasar@gmail.com

Karen Ang said...

I am going to give birth soon in HTAR too, can you please email me the sample of letter? abbykarenang@gmail.com

Karen Ang said...
This comment has been removed by the author.
Queen said...

salam puan,

kalau puan tak keberatan boleh ke emailkan juga kepada saya birth plan dan surat penolakan vaksin?.

terima kasih banyak2 =)
saya juga plan utk ke hospital kerajaan secara walk in sahaja.

tak pastilah berjaya ke tak nak convince suami dan hospital tentang penolakan vaksin

Queen said...

ini email saya nikhakimah@yahoo.com

Sarah Ramli said...

Salam puan..

Sy pn antivax ank tp after a few month baby lahir..
Awal mei nti insyaAllah sy akn bsalin..hrp dpt antivax ank dr lahir..
Blh puan emelkn pd sy cth surat tsb x..
Trma kasih.. =)

Sarah Ramli said...

Ni emel sy.. ummu_alhakim@yahoo.com

nurul huda said...

Salam puan.
boleh emelkan saya birth plan n surat penlakan vaksin tersebut.
ni alamat emel saya nurul083@yahoo.com
terima kasih puan :-)

Norish Li Amm said...

salam, insyaAllah saya due 25/6/2015. saya tak nak anak divaksin, jadi saya disarankan oleh pihak klinik utk membuat surat. cuma apa yg perlu ada dalam surat itu saya kurang pasti. boleh kongsikan dengan saya contoh surat puan? email saya norishlee@yahoo.com. wassap 0135806760. trm kasih :)

siti nurulbaya said...

Boleh email pd saya jgk surat tolak vaksin. Bulan 7 ni da due.
sitinurulbaya@yahoo.com

siti nurulbaya said...

Saya nak tanya, antara vaksin dan susu ibu, yang mana paling kuat antibodynya.

siti nurulbaya said...

Saya nak tanya, antara vaksin dan susu ibu, yang mana paling kuat antibodynya.

siti nurulbaya said...

Boleh email pd saya jgk surat tolak vaksin. Bulan 7 ni da due.
sitinurulbaya@yahoo.com

elwarda said...

Salam. kak, nak minta contoh surat tu. saya bulan mei nak bersalin dah, tak tahu macam mana nak buat surat, kak tolong emial ye, terima kasih esyahhanani@gmail.com

Natasya Sofia said...

assalam sis.. tlg emailkan sy surat yg puan buat.. rajarashidahanim@gmail.com

hidaya hui said...

salam sis,

boleh tolong emelkan kepada saya contoh surat tu x?

mommydearie@gmail.com

thank you in advance

UnCle FaTt said...

salam..bleh email kan kpda sya jgk x surat 2?

afdesign09@gmail.com

Mimi Haryati said...

Assalamualaikum puan. bole emelkan pada saya surat penolakan vaksin tu? emel saya: mimiharyati@gmail.com

Terima kasih.

Siti Nur Amirah said...

salam puan, boleh kongsi dengan saya birth plan puan.anak pertama tak pernah dengar pun pasal birth plan.ni less than 1 month in shaa Allah nak bersalin second baby.harap sempat buat birthplan. email : myra_heaven7@yahoo.com.

Thanks.

ainie pauzai said...

Assalamualaikum..Puan, tolg email surat tu untuk sy.ni email sy ainie_lemon3@yahoo.com.penting sebab anak sy pramatang dgn berat lahir 1.59kg.sy betul2 xnak vaksin tetapi sy bmbg doktor atau nurse akan paksa sy atas alasan anak kurang sihat.bulan 6 ni nurse suruh cucuk..diorg mcm paksa plak.terima kasih banyak2.hanya allah sahaja mampu balas jasa baik puan..

Nurul Hani said...

Salam. Boleh emailkan juga surat tolak vaksin & birth plan.
Terima kasih.

Sarah mohamed said...

salam sis. boleh emailkan contoh surat n gentle birth? saya anak 1st Alhamdulillah boleh lepas dengan jayanya.tapi ni yg 2nd klu ade black n white rasa lebih baik kn.
rumaisarah_4387@yahoo.com

Nurul Hiadayah said...

assalamualikum,

saya iqa ,sebelum ini saya tak pernah tahu apa yang dinamakan VAKSIN @ SUNTIKAN yang mempunyai kandungan BABI, merkuri & aluminium, di sini saya tinggalkan EMAIL saya untuk mendapatkan surat penolakan VAKSIN seperti yang saudari telah lakukan.

ini email saya

EyqamimiEy@yahoo.com

terima kasih atas penerangan di atas.

Siti Nurul Jannah Mohd Ridzuan said...

Salam puan. Saya juga menolak vaksin. Alhamdulillah kelahiran anak perempaun pertama saya berjalan lncr tnpa vaksin. Ramai juga doktor yg bertnya. Saya hnya tekankan tak mahu dan suami tak izin. Tapi suka saya untuk membaca isi kandungan surat puan. Mohon berkongsi untuk.kegunaan masa depan ya. Terima kasih. Sitinuruljannahmr@gmail.com

Siti Nurul Jannah Mohd Ridzuan said...

Salam puan. Saya juga menolak vaksin. Alhamdulillah kelahiran anak perempaun pertama saya berjalan lncr tnpa vaksin. Ramai juga doktor yg bertnya. Saya hnya tekankan tak mahu dan suami tak izin. Tapi suka saya untuk membaca isi kandungan surat puan. Mohon berkongsi untuk.kegunaan masa depan ya. Terima kasih. Sitinuruljannahmr@gmail.com

RB said...

Assalamualaikum puan, mohon jasa baik puan emailkan cth surat2 tersebut ke email saya ucu_17@yahoo.com. juga apa2 rujukan yang boleh dijadikan sumber bacaan.. terima kasih...

suhailah hamid said...

Assalamualaikum.
semua nak yg terbaik untuk anak2 kan. smg Allah pelihara anak puan sekeluarga.
Ilmu Allah ni luas kan, jom gali lagi ilmu demi kesihatan anak2 kita :)

fieqa said...

salam..terima kasih atas nukilan puan..sangat menbantu..boleh beri saya contoh surat? afiqahfarhanah.af25@gmail.com

zahidah nur said...

assalammualikum. pn. T.kasih atas perkongsian ini. Banyak memberi manfaat kepada ibu-ibu yg dalam persediaan kelahiran.
Mohon emelkan juga contoh surat tersebut ke gurlygurlz88@gmail.com

TIA.

f Abidin said...

salam.. mohon emel kan juga ke ivya85@gmail.com

Norul Aswin Norzain said...

nice sharing sis.
nk copy surat juga boleh?
email norulaswin@gmail.com

TQ!

maihidayatul said...

Salam. Terima kasih atas perkongsian puan. Saya juga ingin mohon sekiranya puan sudi berkongsi contoh surat tersebut. Ini emel saya: maihidayatul@yahoo.com. Terima kasih.

Duan Dhiya said...

Salam. Nk mintak copy surat boleh x....tq
duandhiya1@gmail.com

Unknown said...

Assalamualaikum...alya.. nk jugakk sample surat..
Tq.. izniey1410@gmail.com

munirah hayati said...

Assalammualaikum puan,
saya dalam tempoh persediaan untuk bersalin, boleh emailkan contoh surat tolak vaksin puan pada saya juga?

umbutbayas@gmail.com

Terima kasih.Semoga Allah membalas segala jasa baik puan berkongsi dgn ibu-ibu yang inginkan segala yg terbaik untuk anak-anak tanggungjawab kita :)

surizan abdghani said...

Ank sy yg 1st,kami refuse vaccine.alhamdulillah sihat walafiat kurniaan Allah taala.sy dn suami percaya susu ibu dn makanan sunnah selain doa kpd Allah adalah ubat yg paling mujarab.setakat demam biasa,selesema tu perkara biasa sy rasa.sepupu sy sendiri,ank dia lepas amik suntikan vacc trus kena kudis buta.teruk sgt muka dia.kasihan sgt.kwn kakak sy sendiri komplen ank dia lepas amik vacc yg pertama trus kena eczema.jadi dimanakah kebaikan vaccine sebenarnya??? Sy lebih yakin dgn mengamalkn quranic food berbanding vaccine ciptaan yahudi yg agendanya sgt jelas nk merosakkn system imunisasi ummat islam seterusnya memudahkn mereka menjatuhkn islam.wallahualam

nur amariah md ngaripin said...


Assalamualaikum alya..

saya nk juga sample surat..
kalau xkeberatan boleh email di nur.amariah@gmail.com
Tq very much alya..

eizazuriaty hamzah said...

assalamualaikum, boleh puan share contoh surat dan birth plan jika tidak keberatan. saya bakal bersalin bulan disember ini.

terima kasih

Unknown said...

salam akak..saya pun nk cth surat tu bleh akak..? annurqalbi92@gmail.com

Iluvreed J said...

Salam sis... boleh emeilkn cntoh surat tu? Ank 1st sy mmg x vaks lngsung... Ni bkl bslin ank kdua InsyaAllah feb 2016, bkl hdpi lg situasi sprti sblum ni...moga Allah mudhkn sumeny.. iluvreedj@gmail.com
Jazakillahu khairan kathiraa

afza rosli said...

salam sis. mohon share salinan surat tersebut.
afzaros@gmail.com

afza rosli said...

salam sis. mohon share salinan surat tersebut.
afzaros@gmail.com

Natasya mohamed wazir said...

Salam sis, mohon sharekan salinan surat penolakan vaksin kepada saya natasyawazir@gmail.com

aman anis said...

Assalamualaikum sis, saya nak juga contoh surat tu blh ?? dinardirham88@gmail.com, terimakasih.. :)

Unknown said...

Salam sis..boleh cerita ckit prkembangan anak yang tidak divaksin..

Unknown said...

salam..mohon emel salinan Surat..sy menunggu hari utk beranak..tq..ckinajib@gmail. com

nadiatulaqilah razak malek said...

Assalammualaikum sis..Emailkan saya juga...
dhiyaaqilah95@gmail.com

Mastura said...

Assalamu'alaikum.. terima kasih banyak-banyak diatas perkongsian.. harap puan dapat mengirimkan salinan surat tersebut ke email saya mastura.gani@gmail.com.
Semoga ALlah permudahkan segala urusan puan sekeluarga di dunia dan akhirat..

wan nor zaihasra said...

Assalam. Puan. Boleh emel kan contoh surat tolak vaksin. Emel saya wzaihasra@yahoo.com. tq puan

wan nor zaihasra said...

Assalam. Puan. Boleh emel kan contoh surat tolak vaksin. Emel saya wzaihasra@yahoo.com. tq puan

Azri Farhan said...

Aslm puan, boleh sy dptkan contoh surat tersebut.
Email sy azrifarhan@gmail.com
Terima kasih

miss aida said...

Erkk..padan banyak sudah kes2 penyakit berjangkit di hospital. Ni puncanya sebenarnya...
Oh mai.. tindakan satu orang mnyebabkn org lain teraniaya..
=,=. Tb .hep B.diphteria yg dulunya kita dapat kawal.sekarang da kembali mnyerang dgn berleluasa disebabkn kajian pembacaan dari blog dan sumber yang tidak sahih. Akk yakin ke yg bukan yahudi yg sebar supaya tolak vaksin.jadi rakyat kita mudah kene jangkitan tb.hep B. Meascles.. penyakit berjangkit yg lain supaya mereka xperlu serang kita pakai senjata.. cuma campak je orang yang positive penyakit berjangkit.dan anak2 akk semua ni akan jadi frontline yg terawal menerima jangkitan..sy pun amal mknn sunnah n sy yakin dgn perubatan as sunnah .tapi sy xtolak vaksin. Sbb sy syg diri saya.diri anak saya.. side effect terima vaksin hanyak berlaku 3 dlm seribu.berbanding side effect tidak menerima vaksin.

miss aida said...

Erkk..padan banyak sudah kes2 penyakit berjangkit di hospital. Ni puncanya sebenarnya...
Oh mai.. tindakan satu orang mnyebabkn org lain teraniaya..
=,=. Tb .hep B.diphteria yg dulunya kita dapat kawal.sekarang da kembali mnyerang dgn berleluasa disebabkn kajian pembacaan dari blog dan sumber yang tidak sahih. Akk yakin ke yg bukan yahudi yg sebar supaya tolak vaksin.jadi rakyat kita mudah kene jangkitan tb.hep B. Meascles.. penyakit berjangkit yg lain supaya mereka xperlu serang kita pakai senjata.. cuma campak je orang yang positive penyakit berjangkit.dan anak2 akk semua ni akan jadi frontline yg terawal menerima jangkitan..sy pun amal mknn sunnah n sy yakin dgn perubatan as sunnah .tapi sy xtolak vaksin. Sbb sy syg diri saya.diri anak saya.. side effect terima vaksin hanyak berlaku 3 dlm seribu.berbanding side effect tidak menerima vaksin.

miss aida said...

Erkk..padan banyak sudah kes2 penyakit berjangkit di hospital. Ni puncanya sebenarnya...
Oh mai.. tindakan satu orang mnyebabkn org lain teraniaya..
=,=. Tb .hep B.diphteria yg dulunya kita dapat kawal.sekarang da kembali mnyerang dgn berleluasa disebabkn kajian pembacaan dari blog dan sumber yang tidak sahih. Akk yakin ke yg bukan yahudi yg sebar supaya tolak vaksin.jadi rakyat kita mudah kene jangkitan tb.hep B. Meascles.. penyakit berjangkit yg lain supaya mereka xperlu serang kita pakai senjata.. cuma campak je orang yang positive penyakit berjangkit.dan anak2 akk semua ni akan jadi frontline yg terawal menerima jangkitan..sy pun amal mknn sunnah n sy yakin dgn perubatan as sunnah .tapi sy xtolak vaksin. Sbb sy syg diri saya.diri anak saya.. side effect terima vaksin hanyak berlaku 3 dlm seribu.berbanding side effect tidak menerima vaksin.

YanazBurger said...

salam puan boleh hantar contoh surat tersebut..ismariena89@gmail.com

Nana Batrisya said...

as salam sis..mhn emailkan pd sy jgak contoh surat tolak vaksin.. nanabatrisya88@gmail.com tq sis

lyna ena said...

assalamualaikum. mohon emailkan contoh surat tolak vaksin n surat tolak rawatan staff lelaki.
lynaena@gmail.com. tqvm

lyna ena said...

assalamualaikum. mohon emailkan contoh surat tolak vaksin n surat tolak rawatan staff lelaki.
lynaena@gmail.com. tqvm

Syafiera Yamin said...

Saya nak copy surat syafierayamin@gmail.com

Syafiera Yamin said...

Saya nak copy surat syafierayamin@gmail.com

Nur Alya said...

Alhamdulillah puan.semoga lagi ramai punya kesedaran seperti puan.

Nur Alya said...

Assalamualaikum puan/cik,
Saya tak nak komen panjang.
Satu je sy nak cakap,cuba tengok dalam wad kanak-kanak?majoriti yang divaksin atau tanpa vaksin.
Ok,itu sahaja.

Nur Alya said...

Oh ya,satu lagi.jangan lupa baca GPFK muka surat 7.

Nur Alya said...

ASSALAMUALAIKUM/SALAM SEJAHTERA,

SEPERTI DLM AYAT POST TERAKHIR SAYA, SILA EMEL semutpurple11@gmail.com UNTUK DAPATKAN SALINAN SURAT TERSEBUT.
BUAT MASA NI SAYA TAK DAPAT MELAYAN PERMINTAAN ANDA.
TQ 😍

Din said...

Puan,

Saya dah pun e-mail kepada puan untuk surat tersebut...Terima kasih puan.

niesa said...

Boleh tlg emailkn cth Surat tolak vaksin? niesa_kz2515@yahoo.com
Tq ;)

niesa said...

Boleh tlg emailkn cth Surat tolak vaksin? niesa_kz2515@yahoo.com
Tq ;)

Linda said...

Assallamualaikum,

Niat saya adalah ingin berpesan-pesan. Surat tolak vaksin bukanlah surat untuk menyenangkan anda supaya anggota kesihatan tidak ganggu anda. Sedarlahlah, ia adalah perjanjian yang menyatakan anda telah bertanggungjawab sepenuhnya akibat tindakan menolak vaksin. Jika berlaku wabak penyakit yang sepatutnya dilindungi oleh vaksin, anda juga bertanggungjawab menjadi penyebab wabak ini berlaku. Untuk program imunisasi berkesan melindungi daripada wabak, secara umumnya ia memerlukan 90-95% kanak-kanak dalam komuniti divaksin. Adakah anda mahu menyumbang kepada lahirnya wabak penyakit yang membawa maut ini? Sedarlah, akibat tindakan anda, seluruh umah terpaksa menanggung kesannya. Bukankah kita dipertanggungjawabkan untuk melindungi umah Islam.

Vaksin menyebabkan penyakit eczema dan kudis buta? Kanak-kanak yang divaksin lebih ramai di wad berbanding kanak-kanak tidak divaksin? Adakah anda pasti ini hujah yang sahih untuk mempromosikan penolakan vaksin? Adakah anda cukup berilmu mengenai vaksin, penyakit yang dilindungi oleh vaksin, imune sistem badan dan ilmu-ilmu yang berkaitan? Adakah ilmu yang benar yang anda sebarkan? Na’uzubillah jika ilmu yang disebarkan adalah salah kerana ianya menjadi satu fitnah. Berhati-hatilah.

Sejujurnya, saya berasa malu dengan kenyataan dan hujah-hujah yang diberikan oleh puan-puan kerana ianya menunjukan tahap ilmu yang puan-puan anda. Tuntutlah lagi ilmu berkaitan vaksin daripada sumber yang dipercayai dan pakar-pakar dalam bidang agama, perubatan dan sains. Pastikan anda teliti ilmu ini daripada semua sudut dengan pandangan neutral. Mohon pentunjuk daripada Allah agar mengilhamkan kefahaman yang baik dan benar. Pastikan ilmu yang cukup untuk membuat keputusan terbaik untuk anak-anak kita supaya tidak mendatangkan kemudaratan dan penganiayaan kepada mereka kerana meraka adalah di bawah tanggungjawab kita sepenuhnya dan ini akan dipersoalkan oleh Allah kelak. Adakah anda pasti keputusan anda adalah yang terbaik? Adakah anda pasti tiada kaedah lain yang lebih baik? Walaupun anda telah memilih apa yang anda rasa terbaik, bukan bermakna menuntut ilmu ini terhenti. InsyaAllah, ilmu yang bertambah dapat membijaksanakan anda dalam menganalisa kembali keputusan anda. Adakah bijak untuk menolak vaksin? Semoga Allah berkati ilmu yang dipelajari dan jadikannya ilmu bermanfaat. Semoga Allah tunjukan saya dan anda ke jalan yang benar, jalan yang Allah redhai.

zaid wahab said...

Skarang ni dah merebak balik virus difteria mcm yg dilaporkan diakhbar..2 kanak2 menjadi korban virus difteria akibat tidak divaksin..kepada ibu bapa cerdik pandai yg menolak vaksin..anda boleh berserah(berserah?)pada Allah semoga anak2 anda tidak dijangkiti..pada yg dah divaksin..insyaalllah selamat..ini la akibat bila ramai yg tak ambik vaksin..terlampau cerdik..byk doktor facebook dan doktor blog yg anti vaksin..virus yg berkubur berpuluh tahun hidup balik dek kebangangan anda penolak vaksin.

said sobrie said...

asalam, sye nk mohon surat tolak vaksin untuk anak saya..
orionmount@gmail.com

fathihah izyan said...

salam puan boleh emailkn contoh surat penolakan vaksin.. fathihahizyan@gmail.com.

Aisy Inara said...

Terbaik puan alya...bg yg malas mengkaji jer akan keluarkan statement mcm miss aida.

Aisy Inara said...

Terbaik puan alya...bg yg malas mengkaji jer akan keluarkan statement mcm miss aida.

Aisy Inara said...

Terbaik puan alya...bg yg malas mengkaji jer akan keluarkan statement mcm miss aida.

Nurul Izzati said...

salam puan skang saya preg 8 bln ..boleh x pn emailkan pada saya contoh surat pn...dan dimana boleh saya dapatkan ilmu penolakkan vaksin...saya x nak vaksin anak saya tp ilmu masih kurang..izzatichanteq@gmail.com

Nurul Izzati said...

salam puan boleh x share dengan saya contoh surat penolakan vaksin yang puan kemukakan di hospital

shalina said...

assalammualaikum...boleh saya mohon untuk dapatkan contoh surat rasmi bab penolakan suntikan vaksin untuk anak sy yg bakal lahir.kerjasama puan amatlah dihargai, email saya shalina.muhamadnor@gmail.com

Zuriati Agus Salim said...

Aslkm sis..blh email ke sy yak
Zue0502@gmail.com

Muhammad Waziehi Mohd Irwan said...

Assalam puan..mohon share dgn sy contoh surat penolakan vaksin..jazakallahu khoiron

wazidiirwan@rocketmail.com
muhammadwaziehi@gmail.com

Noor zulaikha said...

salam . boleh tak emailkan untuk saya

zulaikhaisha11gmail.com

Noor zulaikha said...

salam . boleh tak emailkan untuk saya

zulaikhaisha11gmail.com

Cimas said...

salam..puan, boleh emailkan kepada saya surat juga? terima kasih :) maslinatc@gmail.com