19 December 2011

Kirimkan Bukan Sedekahkan

Mungkin sebelum ni ada yang terlupa atau tak pernah tahu

baru-baru ni saya ada tengok rancangan Tanyalah Ustaz
Sesungguhnya Nabi Muhammad SAW sangat hebat

siapalah kita nak sedekahkan al-fatihah kepada Baginda
kita seharusnya mengirimkan salam atau al-fatihah
salam yang diberi haruslah disebut sepenuhnya
InsyaAllah salam dan doa yang dikirimkan akan sampai kepada Baginda

Hebatnya

Subhan'Allah

bertuahnya orang yang bermimpi bertemu dengan Nabi Muhammad SAW
sesungguhnya, syaitan tidak mampu untuk menyamar sebagai Nabi Muhammad SAW
oleh itu, apa yang dimimpikan adalah benar dan merupakan satu petunjuk

semoga kita dapat perbanyakkan amalan agar mendapat hidayah sedemikian
Amin

Petua Memudahkan Bersalin.

Ini ada lagi saya nak share, info ni pun dari sini juga
silalah like fan page tu supaya sentiasa dapat info yang menarik


macam biasa, bakal mommies ni kena banyak membaca baru banyak pengetahuan

  • Amalkan baca Surah Yassin disertai niat da doa sepanjang tempoh kehamilan
  • Hampir bersalin amalkan zikrullah Tasbih Nabi Yunus
  • Amalkan minum air lebihan suami
  • Amalkan meminum air basuhan rambut/hujungnya ketika mandi
  • Amalkan makan buah kurma sepanjang tempoh kehamilan, ia membantu memberi tenaga, sumber kalsium dan melembutkan otot rahim dan seangkatannya/memudahkan laluan bayi/selain turut berperanan memperhaluskan nurani bayi disertai zikir/selawat
  • minum air kelapa di hujung kehamilan membantu membersihkan bayi
  • kerap makan sayur bendi bagi memudahkan laluan bayi
  • minum sesudu camca teh minya kelapa buatan sendiri sejak usian kandungan 6 bulan. Amalkan seminggi 3 kali dan apabila sudah berumur 9 bulan amalkan setiap hari
  • bagi kulit bayi yang putih/bersih - amalkan makan buah epal dan minum susu. Selain meminum air soya
Wallahualam..

Nama-nama anak yang kurang sesuai

Salam semua, malam ni saya nak share sesuatu
info ni saya amik di sini

Dalam rancangan Tanyalah Ustaz TV9, Ustaz Sharhan Shafie pengamal perubatan Islam menyatakan nama² berikut merupakan antara nama² anak Jin.. walaupun maknanya bagus.. kerana nama² ini boleh mendatangkan penyakit misteri..

1. Balqis
2. Qistina/Kistina
3. Najwa
4. Zakuan/Zaquan
5. Batrisya
6. Erisya

Jadi janganlah sesekali mengambil nama² diatas untuk nama anak² kita.

PERINGATAN dari Ustaz Sharhan Shafie, kepada mereka² yang bernama yang sedemikian TIDAK perlu untuk MENUKARKAN nama tetapi perlu menukar PANGGGILAN kepada yang lain.. sbgi contoh klu SITI NAJWA.. dari dipanggil Najwa ditukarkan kepada SITI..



18 December 2011

Ini Adalah Amanah

sepanjang mengandung ni, banyak benda buat saya berfikir panjang
bayi dalam rahim ni adalah amanah dari Allah
kadang-kadang terlepas mulut ni mengeluh kesakitan
lupa yang saya antara hamba Allah yang terpilih untuk pegang amanah besar ni
Anugerah Allah yang tak ternilai

sedih bila ada yang sanggup buang bayi merata-rata
nyawa dibuang macam sampah
dalam hati tertanya-tanya, dorang tak menyesal ke
takkan sikit pun tak rasa berdosa
masing-masing ada pegangan agama

untuk yang belum ada rezeki lagi, InsyaAllah, Allah ada rancangan yang terbaik untuk kita
jangan mengeluh, jangan menangis
sentiasa berdoa, usaha dan tawakal

sekarang ni banyak info kita boleh dapat untuk cara-cara nak mengandung
rajin-rajinlah membaca
jangan malas

apa yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya
tak dinafikan, rasa sedih bila dengar kawan-kawan yang mengeluh belum ada rezeki
ada yang menangis sampai kering air mata
ada yang hampir-hampir putus asa
tapi kita kena ingat
siapalah kita untuk pertikaikan urusan Allah

kawan-kawan,
saya sentiasa doakan semoga kita semua dimurahkan rezeki
semoga doa kawan-kawan dimakbulkan
semoga kita sama-sama dapat menikmati saat menjadi ibu
InsyaAllah

Tinggal Sikit Lagi

apa yang tinggal sikit lagi???

barangan baby tinggal sikit lagi nak beli
barang untuk masa bersalin dan lepas bersalin belum beli lagi

kena ingat ada juga yang bersalin masa 7 bulan
bukan mengharap tapi berjaga-jaga
sebagai persediaan awal

sekarang ni pun dah merasa sakit belakang, sakit kaki
larat lagi ke nak membeli kalau dah 9 bulan
nak harapkan siapa pula membeli masa tu

hubby pun dah pesan awal-awal, hujung bulan ni beli apa yang tak cukup lagi
saya dah target tempat nak borong ~ Jusco !!!
kat sana banyak pilihan, harga pun dah survey
kalau kat Tesco atau Giant banyak stok yang takda
kat kedai-kedai barangan baby pula rasa tak best nak shoping
entah kenapa, rimas rasanya dengan sales assistant

15 December 2011

Sakit belakang lagi

memang normal kita rasa sakit belakang bila kandungan dah masuk 28 minggu
ini disebabkan perut makin membesar, badan kita pun tertolak ke depan
jadi, urat belakang akan menjadi tegang

kena ingat, sakit macam ni tak boleh urut sesuka hati
takut beri kesan pada kandungan
ada setengah orang guna air atau minyak selusuh
kebanyakannya guna cara kampung
kalau kita mengadu kat doktor pun, dorang cakap tak boleh nak buat apa sebab benda tu normal
saya pula guna ubat yang mak mentua bekalkan

lagi satu, cuba mommies cek tempat tidur
ini tips saya sendiri untuk hilangkan atau kurangkan sakit belakang
sekarang ni takda maknanya nak pakai tilam yang empuk, mahal atau berspring
semalam buat keputusan nak pakai tilam lain
lagi sedap tidur tilam yang biasa
tilam yang apek jual pakai lori tu
semalam tidur sangat selesa sebab tilam tu ikut bentuk badan kita
span pun tak tebal
agaknya lagi sedap kalau dapat tidur pakai tilam kekabu
lagi satu masa tidur eloklah pakai stokin supaya badan tak masuk angin

lagi satu, tinggikan sedikit bantal tapi jangan sampai terkehel leher pula
insyaAllah dapat tidur lena
selamat mencuba !!!

Mommies admitted again!!!

Alhamdulillah, baru discharged HTAR semalam
admitted sebab baby kurang gerak 10 kali dalam 12 jam
dalam masa yang sama perut asyik mengeras
siapa yang tak risau kan
13 dec tu baru lepas check up kat KK, nurse cakap kalau perut mengeras adalah tanda-tanda bersalin
Ya Allah, awalnya si kecik nak tengok dunia luar

sepanjang nak tunggu habis waktu kerja, hati risau sangat
macam-macam yang difikir
kalau bersalin awal, macam mana nak jaga baby pra matang
barang-barang baby pula tak complete lagi
rasa nak nangis pun ada

petang tu call mak kat kampung, dia pun terkejut
dia tanya ada keluar darah tak, rasa mengeras tu datang dalam berapa minit
darah tak keluar, cecair pun pun tak keluar
perut mengeras datang setiap 30 minit
sakit belakang ni hanya Tuhan yang tahu
rasa nak pitam pun ada

0930 mlm~
sampai di HTAR, mula-mula pergi kecemasan tapi staff kat sana cakap kalau kandungan 6 bulan ke atas kena pergi kaunter bersalin
lepas daftar masuk, nurse suruh salin baju hospital
urmmmm,,,, dalam hati fikir, 'kena admitted ke'

selepas tukar baju, doktor mulakan prosedur rawatan
macam biasalah, dia tanya kenapa datang hospital, last period bila, sekarang kandungan dah berapa minggu, bla,,bla,,,
pada hal semua rekod ada dalam buku pink

10 mlm~
doktor suruh baring kat katil, nak cek denyutan jantung baby
lepas tu masukkan satu benda kat bawah, tak tau nama apa
doktor seluk untuk tengok bukaan cm
drip satu botol sebab doktor cakap tekanan darah agak tinggi
mungkin sebab takut nak bersalin
dah habis drip, doktor suruh masuk bilik ultrasound, nak scan kandungan
Alhamdulillah, semua ok
kadar denyutan jantung, berat, ukuran, air ketuban ok

12 mlm~
doktor tu tanya, dah puas hati ke dengan pergerakan baby
dia cakap kalau tak puas hati, dorang suruh masuk wad
sedikit kecewa dengan doktor ni, sepatutnya dialah yang buat keputusan macam mana
lain lah kalau saya ni dah pernah mengandung
ni first baby, mana ada pengalaman langsung

selesai proses kemasukan wad, hubby balik rumah
dalam hati berdoa supaya tak lama duduk wad, dapat tidur lena, baby takda apa-apa

14 dec @ 6 pagi~
nurse kejutkan untuk ambil tekanan darah dan denyutan jantung baby
sepanjang pagi tu puas la ditanya-tanya oleh doktor pelatih
tanya soalan yang sama, berulang-ulang
memang hebat HTAR ni, ramai sangat doktor pelatih tapi takda pula rawatan susulan atau nasihat
bila kita mengadu sakit, dia tak buat catatan pun
nak tunggu doktor pakar baru ada keputusan

11 pagi~
doktor pakar cakap dah boleh keluar wad petang
dia suruh monitor di rumah saja
kandungan belum masuk 28 minggu jadi dorang tak boleh buat apa-apa
boleh macam tu pula

0730 ptg~
selamat sampai di rumah
sempatlah tengok cerita 'tentang Dhia'
harap-harap ni kali terakhir masuk hospital sampailah tiba masa untuk bersalin

kepada mommies semua,

please alert pasal baby kurang gerak ni kalau kandungan dah masuk 28 minggu
masa kita buat check up pun, doktor atau nurse mesti dah suruh kita mula mengira pergerakan bayi dalam masa 12 jam
kalau kurang 10 kali gerakan, cepat-cepat pergi hospital
kalau ada keluar darah atau cecair, pergi hospital juga
ni atas nasihat doktor masa di hospital

anak mama,

tunggu cukup bulan baru keluar dari perut tau
jangan nakal-nakal
semoga jadi anak yang baik
InsyaAllah

13 December 2011

Muntah???

sekarang dah 27 minggu 5 hari.
kenapa tiba-tiba termuntah ?
rasa morning sickness kembali lagi.
sepanjang hari ini terhidu bau busuk je.
makan pun takda selera.
dulu mak buyung ni lah yang berebut -rebut ambil lauk di cafe.
lepas makan nasi mesti beli buah atau aiskrim potong.

oh, janganlah morning sickness pula.
time -time sakit pinggang ni, sakit belakang lagi.
tengah risau baby kurang gerak, perut mengeras pula.
satu pakej!!!

Risau !!!!

anak mama,

jangan nakal-nakal tau.
mama tengah risau ni bila doktor cakap mama berisiko bersalin awal sebab perut asik mengeras.
perut mengeras tu tanda-tanda nak bersalin.sekarang dah masuk 7 bulan, posisi kepala baby ke bawah.
dah dua malam tak dapat tidur lena.pusing kiri kanan pun tak selesa.apa lagi kalau posisi menelentang.
doktor pesan kalau perut mengeras lagi, cepat- cepat pergi hospital.
pergerakan baby pun kurang.
sebelum ni aktif sangat.sampai berombak-ombak perut mama.
janganlah keluar time ni..tunggulah cukup bulan.tak lama lagi due date tu >> 9 Mac

sekarang sakit belakang makin menjadi-jadi.
macam urat saraf kejang pun ada
dah banyak kali baring tapi takda perubahan pun.
rasa nak terbang balik rumah.
rasa nak nangis pun ada.
Ya Allah, bantulah hamba-Mu ini.

12 December 2011

Keadaan janin ketika ketika al-Quran dibacakan.mp4

Panggilan Misteri

Selamat Ber'public Holiday utk warga S'gor :)


pagi-pagi ni nak cerita yang tak best.
Pukul 5 pagi tadi ada seorang hamba Allah ni telefon.
Bila kita jawab dia tak nak cakap pula.
Yang dengarnya nafas turun naik
Off hp~
Bila on keesokkannya dia buat video call pula.
Video apa
Video gila seks!!!

Nak kejutkan hubby rasa kesian pula, dah la dia tseksa diserang migrain


Last2 buat mode silent, call lah berapa ratus kali, ada ku kesah?
sampai buat entri ni pun mamat tu still keep in calling
lantak laahh!!
kalau sampai petang tak serik lagi, memang patut ada yang bertamu di balai polis nanti

11 December 2011

Buah Cempedak Di Luar Pagar

Salam pagi Sabtu penchenta semua

pagi-pagi ni gigih bangun awal sebab nak goreng cempedak
sekian lama mengidam akhirnya jumpa buah cempedak di Tesco
rasa nak melompat bila nampak buah cempedak.
biasanya time mengidam ni, dorang dengki..masing-masing nak menyorok.

buat bekpes sambil tengok rancangan Tanyalah Ustaz oleh Ustaz Zaharuddin.
tak dapat nak share sini sebab tak tengok sepenuhnya. nanti salah info pula.

layan cempedak goreng sambil online FB.sedar-sedar dah habis.huhuhu
kesian la orang tu yang dapat makan sebijik je.
lepas ni nak bersiap-siap sebab nak pergi kenduri kat Senawang.
esok cuti, lusa pun cuti lagi.
yihaaaa!!!

06 December 2011

Hari Asyura

Salam 10 Muharram 1433H semua..

Berikut adalah 14 perkara yang sunat untuk dilakukan oleh orang Islam apabila menjelangnya hari Asyura ini.
1. Melapangkan masa/belanja anak isteri.
Fadilatnya – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin.
Fadilatnya – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
3. Menahan marah.
Fadilatnya – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
4. Menunjukkan orang sesat.
Fadilatnya – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim.
Fadilatnya – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
6. Bersedekah.
Fadilatnya – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan diri.
Fadilatnya – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
8. Mandi Sunat.
Fadilatnya – Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: “Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”
9. Bercelak.
Fadilatnya – Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X.
Fadilatnya – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
11. Sembahyang sunat empat rakaat.
Fadilatnya – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: “Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala.” Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
12. Membaca “has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”.
Fadilatnya – Tidak mati pada tahun ini.
13. Menjamu orang berbuka puasa.
Fadilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
14. Puasa. Niat – “Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”
Fadilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

04 December 2011

sob..sob..

kecewanya arini..
dah la duduk rumah 2 ari x 24 jam
sales yang ditunggu-tunggu melepas macam tu je
TAK PERGI PUN !!!
semalam hubby keja, harini takda transport pula

call member opis lama, niat nak minta tolong belikan
lambat beberapa minit, dia dah balik rumah
waaaa.....

lepas tu dia cerita best sangat
orang ramai!!!
parking jauh !!*ok,ni tak best
barang murah-murah !!

oh, kecewanya!!
mak buyung ni dah buat list awal-awal lagi
nak beli pampers, baby wipes dan toiletries
tapi semua hanya dalam mimpi....


kecewa100X




03 December 2011

Oh Kampungku!!!!

tiba-tiba teringat kampung sendiri
atau lebih tepat RINDU !!!
bukan tak pernah ingat, kali ini terlebih ingat

kalau time sekarang ni, mesti mak tengah sebok-sebok suh adik sediakan makan malam
anak-anak buah pula melekat depan tv
sambil-sambil tu saya dengan hubby borak dengan mak
oh, bestnyaaa!!!
masa tu mak akan bercerita kat mana tempat memancing paling best, yang banyak ikan puyu besar-besar
biar pun dia tau anak dia ni tak minat memancing tapi minat makan ikan puyu bakar *tiba2 telan air liur
sambil borak tangan mak bizi la buat kraftangan dia pakai plastik terbuang

kalau boleh, nak juga tulis surat untuk Pak Najib
nak buat permintaan supaya dia buat highway dari KL sampai Sabah

Menjaga Tali Pusat Bayi

Hai Mommies semua!!

entri kali ni nak share macam mana nak jaga tali pusat bayi.
tali pusat bayi yang baru lahir selalunya akan kering dan sembuh dalam masa 10 hari dan 3 minggu.

mula-mula tali pusat akan berwarna putih hingga kuning dan sedikit demi sedikit menjadi lebih gelap dan menjadi warna hitam sebelum tertanggal.

jangan merendam bayi di dalam air, berikan mandian span sehingga tali pusat tertanggal.
doktor mencadangkan para ibu untuk membersihkan kawasan tali pusat dengan alkohol.
selain itu, boleh juga disapu dengan kapas atau tisu yang beralkohol.

penting!!!
pastikan kawasan tali pusat sentiasa bersih dan kering.
jauhi lampin bayi daripada kawasan tali pusat sehingga tali pusat tertanggal.
para ibu haruslah mencuci tangan sebelum dan selepas mencuci tali pusat atau menukar lampin bayi.
jika tali pusat berbau busuk, menjadi merah atau kekeringan, sila rujuk pada doktor, kemungkinan dijangkiti kuman.

Kek Buah

saya suka makan!!!
bila nak makan, kena lah masak

harini pagi-pagi lagi bangun terus pergi dapur, tak sabar nak buat kek

resepi takda sebab saya guna tepung yang dah siap campur, jenama Nago
hanya tambah 3 biji telur dan 100g butter *jujur kan saya :)


saya masak guna periuk ni, tggl 5 minit lg nak masak!!!

taraaaaa,,,,








    Tempat Mustajab Berdoa

    apabila melihat baitullah (kaabah) di Makkah
    ketika melakukan tawaf mengelilingi Kaabah
    di dalam Kaabah
    di sisi Multazam dan Hijr Ismail
    ketika melihat masjid Rasulullah SAW di Madinah
    di sisi telaga zamzam
    di atas Bukit Safa dan Marwah
    di belakang Makam Nabi Ibrahim a.s
    di Muzdalifah pada malam 10 Zulhijah
    di Padang Arafah pada 9 Zulhijjah
    di Mina pada hari Tasyriq
    di dalam masjid
    di sisi Jamratul Aqabah pada 11, 12, 13 Zulhijjah

    Sumber: Indahnya Hidup Bersyariat ( Ustaz Ismail Kamus)

    01 December 2011

    sakittt

    dah dua hari sakit belakang
    sakit sangattt!!!
    tak boleh duduk lama-lama

    ni baru 6 bulan, belum 9 bulan lagi
    urmmm,,,,,

    29 November 2011

    Waktu Mustajab Berdoa

    • Sebelum terbit matahari dan setelah selesai solat subuh
    • selepas solat fardu 5 waktu
    • antara solat Zuhur, Asar dan Maghrib
    • antara azan dan iqamah atau selepasnya
    • ketika bangun tidur
    • selepas membaca tashayud akhir sebelum salam
    • ketika hendak masuk atau keluar masjid
    • antara takbir solat hari raya
    • dalam khutbah Jumaat, khutbah hari raya dan khutbah nikah
    • ketika menziarahi makam Rasulullah SAW
    • ketika melakukan sesuatu pekerjaan dan urusan penting
    • ketika menbaca doa qunut bagi solat Subuh dan lain- lain
    • tiap-tiap kali mengadakan majlis dan upacara yang tidak berbentuk kemaksiatan dan kemungkaran
    • ketika ditimpa kesulitan, gundah dan resah gelisah
    • ketika berjumpa dengan sanak saudara dan sahabat yang lama terpisah
    • ketika hujan turun
    • ketika hendak memulakan solat dan sesudah mengerjakannya
    • sepanjang malam terutama sepertiga yang akhir dan waktu makan sahur
    • ketika khatam al-Quran 30 juzuk
    • ketika sujud dalam solat khususnya pada sujud akhir

    Sumber :Indahnya Hidup Bersyariat ( Ustaz Ismail Kamus)

    Adab Dan Sifat Berdoa

    1. bersih diri sebaik-baiknya berwuduk, bersih pakaian, dan tempat serta menutup aurat
    2. khusyuk dan merendah diri kepada Allah dan  menghadap kiblat
    3. merendahkan suara dan tidak menganggu orang lain
    4. jangan menggunakan lafaz doa yang bersajak
    5. yakin bahawa doa yang dipohon diperkenankan oleh Allah SWT
    6. mengulang-ulangkan ungkapan doa yang penting
    7. memulakan dan mengakhiri dengan memuji Allah dan selawat ke atas Nabi SAW 
    8. beristighfar
    9. memahami isi dan maksud doa
    10. doa bukan bertujuan untuk melakukan dosa, atau memutuskan hubungan silaturrahim dan jangan memohon segera dimakbulkan doa itu
    11. memulai doa dengan memohon keampunan untuk dosa sendiri, kemudian untuk saudara mara beriman
    12. penuh perasaan pengharapan dan janganlah mengatakan " Ya Allah, ampunkanlah daku sekiranya Engkau mahu, rahmatilah daku sekiranya Engkau inginkan"
    13. mengangkat kedua-dua tangan sehingga ke paras bahu seperti yang dibuat oleh Nabi Muhammad SAW
    14. menadah tapak tangan mengarah ke langit dan sekiranya meminta perlindungan, tapak tangan mengarah ke bawah
    Sumber : Indahnya Hidup Bersyariat ( Ustaz Ismail Kamus)

    Bengang

    Elok-elok je arini balik awal semata-mata nak tengok cite CINTA ELYSA
    dah mandi siap-siap, makan pun sudah
    tiba-tiba,,,,,,,


    SIARAN LANGSUNG PERHIMPUNAN AGUNG UMNO pla


    arggghhhhhhhh..........

    Stock Clearance Promotion 2011 - PUREEN


    lagiiiikkk !!
    SALES lagi..
    mommies borong lagi...
    jom semua !!!


    BABY KIKO warehouse sales 2011

    nahh,, amik !!
    jom soping reramai hujung minggu ni.

    28 November 2011

    Puding Agar-agar Kastard

    Dari aritu lagi mengidam nak makan puding ni, tapi nak makan hasil tangan sendiri.
    puas belek-belek buku resepi, siap tanya pacik google lagik

    akhirnyaaaa,,,











    26 November 2011

    Azan Dan Iqamat Untuk Bayi

    Islam mensyariatkan agar azan dilaungkan di telinga kanan dan iqamat di telinga kiri bayi.


    Hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Ibn Abass r.a. yang bermaksud :
      " Aku bersyukur kepada Allah yang menganugerahkan. Sungguh sempurna kekuasaan - Nya dan kamu telah mendapat anugerah kebaikkan- Nya."


    Begitu juga dengan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Rafi yang bermaksud ; 
     Saya melihat Rasulullah SAW membacakan azan pada telinga kanan Hasan bin Ali yang baru dilahirkan oleh Fatimah"


    Rahsia Azan dan iqamat
    ~ kalimah-kalimah memuji kebesaran Ilahi yang disifatkan ucapan pertama yang meresap ke dalam hati bayi yang baru ahir
    ~ syariat Islam yang berperanan mendahului dakwah syaitan terkutuk dan megekang nafsu syahwat




    jadi, tak ada istilah pun yang bayi lelaki diazankan manakala bayi perempuan hanya iqamat.
    sama-samalah kita perbetulkan apa yang silap sebelum ini.


    Sumber :Indahnya Hidup Bersyariat (Ustaz Ismail Kamus)

    Akikah Dan Bercukur Rambut

    kita selalu dengar perkataan akikah bila bayi baru lahir.
    sejak mengandung ni baru alert pasal akikah.



    maksud akikah dari segi bahasa ialah "memutus", dari segi syarak pula, menyembelih kambing atau ternakan lain seperti unta, biri - biri dan kibas buat anak yang baru lahir khususnya pada hari ketujuh kelahiran atau selewat-lewatnya sebelum anak itu baligh.

    Antara hadis yang memperkatakan tentang akikah :
    Imam Bukhari meriwayatkan drp Salman bin Amir al- Dhabi r.a. katanya :
    Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :
     "Bersama bayi itu akikahnya, maka tumpahkanlah darah untuknya dan tanggalkan daripadanya perkara yang menyakitkan (iaitu kekotoran dan najis)"


    Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan selainnya drp Samrah r.a katanya;
    Rasulullah bersabda yang bermaksud:
     "Bayi itu tergadai (tergantung) oleh akikahnya, disembelihkan ia pada hari ketujuh, hari itu diberikan nama dan dicukur kepalanya.

    Bagi Imam Malik r.a., akikah boleh dilakukan pada bila-bila masa seseorang itu mempunyai kelapangan.

    Rasulullah SAW menganjurkan supaya anak lelaki diakikahkan dengan dua ekor kambing atau seekor juga memadai (kibas, biri-biri dsb) yang sempurna sifat dan syarat-syaratnya sedangkan anak perempuan memadai dengan seekor kambing sahaja.

    Syarat-syarat akikah :

    1. umur binatang sembelihan
    • unta berumur 5 tahun lebih 
    • lembu atau kerbau berumur 2 tahun lebih
    • kambing berumur 2 tahun atau telah bersalin gigi
    • kibas berumur 1 tahun lebih atau telah bersalin gigi
    2. binatang peliharaan sihat dan tidak cacat

    3. daging akikah dipotong mengikut sendinya, tidak memecahkan tulangnya

    4. disembelih atas nama anak yang dilahirkan

    5. tidak boleh berkongsi ( cthnya : seekor kambing untuk mengakikahkan beberapa orang anak)

    6. sebaiknya berakikah dengan kambing


    Hukum Daging Akikah : sunat dibuat jamuan untuk juadah ahli keluarga, jiran tetangga dan saudara mara

    Amalan Bercukur Rambut
    Menurut Ibn al- Qayyim, amalan ini akan meningkatkan tahap kesihatan anak, membuka selaput kepala dan mempertajamkan daya penglihatan, pendengaran dan deria hidu.

    Hikmah Berakikah
    1. melahirkan rasa gembira atas kelahiran
    2. mendekatkan diri anak kepada Allah
    3. mengukuhkan tali persaudaraan apabila majlis dihadiri sanak saudara, jiran tetangga
    4. sebagai tebusan anak tersebut memberi syafaat kpd ibubapanya
    5. tanda syukur kepada Allah SWT
    6. menjauhkan anak drp segala bahaya atau bencana


    Sumber rujukan : Indahnya Hidup Bersyariat ( Dato' Ismail Kamus)

    Doa Akhir Tahun

    DOA AKHIR TAHUN... #AZR :)

    Doa ini dianjurkan untuk dibaca sebanyak 3kali iaitu pada waktu akhir Asar dihari ke 29 atau 30 Zulhijjah..

    بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم

    Wahai Ya Allah,
    Larangan apa pun dari-Mu yang telah ku lakukan pada tahun ini,
    Sedang aku tidak bertaubat darinya,
    dan Engkau bersikap penyantun kepada ku padahal Engkau berkuasa untuk menghukum ku,
    dan Engkau telah menyeruku untuk bertaubat sesudah aku berani berbuat derhaka kepada-Mu..

    Maka sesungguhnya sekarang aku memohon keampunan
    kepada-Mu..
    Ampunilah aku...

    Dan hal-hal apapun yang Engkau redhai yang telah ku lakukan pada tahun ini,dan telah Engkau janjikan pahalanya kepadaku,
    Maka aku memohon kepada-Mu,
    Wahai Ya Allah,
    Wahai Yang Mahamulia,
    Wahai Yang Memiliki Kebesaran dan Kemuliaan,
    Sudilah Engkau menerimanya,
    Dan janganlah
    Engkau putuskan harapanku kepada-Mu Wahai Yang Mahamulia..

    Dan semoga Allah swt melimpahkan rahmat dan salam-Nya kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW juga kepada keluarga dan para sahabatnya..

    Aamiin(3X) Ya Rabbal Alamin..

    BAS KILANG yang vavi

    sebelum ni pernah baca entri kawan-kawan yang merungut pasal bas besar,lori besar yang buat jalan raya macam mak bapak dia punya.


    dah ada pengalaman macam ni bila bawa keta kena himpit oleh lori, lepas siap bagi hon panjang.ko apa hal??
    pada hal luas lagi jalan kat sebelah, dah tau dia tu memotong lagi nak menghimpit
    ingat bawa lori tu satu tiket nak jadi samseng di jalan raya ke?


    baru-baru ni jadi mangsa buli jalan raya lagi
    bas pekerja okey!!
    masa tu balik keja dengan hubby pakai motor
    ko gila bas tu boleh tiba2 masuk lane kita orang, berabis hubby hon tapi tau lah bas besar ni mana la dapat dengar 


    nak tak nak kita orang juga kena mengalah
    berhimpit masuk lubang tepi jalan
    tau jela jalan Klang macam mana kan
    sakit bont** tau
    sampai nangis2
    nasib baik baby takda apa-apa
    memang kuat perut terhentak




    lagi sakit hati, dengan selamba bas besar tu bagi asap hitam kat kita orang
    rasa nak baling bom je


    pelik???
    dorang ni takda perasaan ke
    buta ke nak tengok kiri kanan
    baru bawa kenderaan besar dah tunjuk lagak
    belum lagi kena suruh bawa kapa terbang, jet pejuang ke


    membebel banyak pun tak guna
    kesudahannya, menangis sampai balik rumah




    kepada drebar bas, lori, treler dan sewaktu dengannya,
    bawa-bawa lah insaf
    bukan seorang dua pernah jadi mangsa korang
    memang ajal maut Tuhan yang tentukan tapi kalau dah bawa laju macam nak mampus cepat, selamat lagi ke??
    dah lah bawa laju, siap tidur lagi sambil drive
    hoi,, nak tidur kat rumah laa
    orang yang nak balik kampung beraya pun kena fikir banyak kali sebelum beli tiket bas

    25 November 2011

    MGTT (MODIFIED GLUCOSE TOLERANCE TEST)

    Hai semua !!!


    pagi tadi baru lepas buat MGTT atau minum ari gula kat klinik botanik.
    untuk apa minum air gula ni,,,
    mesti korang dah tau kan,nak kesan kita ada kencing manis atau tak sebab terlebih berat


    mula  - mula amik nombor dulu lepas tu pergi makmal untuk ambil darah
    selepas amik darah baru lah boleh minum air gula..
    macam-macam perasaan
    nak cakap takut pun ada,neves pun ada
    yela,sebelum ni dengar orang lain cakap air gula tu sangat manis,boleh buat muntah.
    kalau da muntah kena minum semula
    ada yang cakap air gula tu pekat sangat,kalau nak telan masih terasa kat tekak.
    sebelum minum air gula ni doktor nasihatkan puasa start pukul 10 malam.
    jangan minum, jangan makan




    bila tengok gelas air gula tu,ohhh banyak juga
    ada lah dalam 200ml
    suam-suam lagi
    bila hidu tak ada bau pula
    tengok mommies lain muka kelat je minum air gula
    slow-slow minum
    sangat sopan :)
    sebelum minum tu baca bismillah dan selawat ke atas nabi
    mula-mula teguk sikit je sebab nak rasa
    waahhhh,, sedap!!!
    apa lagi tak sampai seminit dah habis


    pelik je orang lain tengok
    tamak pula macam nak minum segelas lagi
    rupa-rupanya cerita sebelum ni tak betul
    takda la teruk sangat rasa air gula tu
    rasa macam segelas air yang dicampur degan 4 sudu gula
    tak pekat sangat, tak manis sangat
    hubby siap perli lagi, tamak !!
    orang lain yang minum dulu tak abis lagi
    ada yang siap muntah balik
    kesiaaan,,kena minum semula


    seksa juga kena tunggu 2 jam lagi sebab nak amik darah
    selepas amik darah kali kedua,nurse tu cakap kalau tak normal pihak klinik akan call
    kalau normal,tunggu next appointment je


    HARAP-HARAP LA NORMAL :)

    24 November 2011

    minum air gula

    pukul 10 malam dah start puasa
    esok kena minum air gula,,,uwekkkkk
    harap2 takda apa-apa
    malas nak ulang alik pegi klinik lagi

    kawan-kawan,wish me luck!!!

    15 November 2011

    Update Ringkas

    Nombor giliran : 3

    Tekanan Darah : 120/80
    Tempoh Hamil : 23/52
    Berat badan : 63.8kg
    HB : 10.4
    denyutan jantung bayi : 150


    Nasihat doktor :
    ~ jaga pemakanan seharian
    ~ teruskan pengambilan obimin
    ~ komplikasi anemia - kelahiran pramatang/ bayi cukup bulan tapi saiz kecil/ tumpah darah (boleh menbawa maut)
             

    p/s : check up seterusnya - 30/11/2011.fuhh...          

    Komplikasi Anaemia Kepada Ibu Mengandung

    Anaemia - Sebab, Gejala, Komplikasi, Rawatan dan Pencegahan  


    Apakah Anaemia?
    Ia adalah suatu keadaan dimana sel darah merah yang matang yang membawa oksigen ke seluruh tisu badan berkurangan. Fungsi ini dijalankan oleh protein yang dinamakan haemoglobin. Anaemia biasanya bermaksud haemoglobin yang tidak mencukupi. Paras Haemoglobin yang normal adalah diantara 11.5 hingga 16.5g/dL untuk perempuan dan 12.5 hingga 18.5g/dL untuk lelaki.

     
    Sebab-sebab anaemia
    • Kehilangan darah (samada akut atau kronik).
    • Kehilangan darah yang akut boleh dilihat semasa kemalangan jalan raya atau selepas pembedahan. Kehilangan darah yang melebihi 500ml biasanya memerlukan gentian darah.
    • Kehilangan darah kronik biasanya berlaku semasa kedatangan haid yang berlebihan, infestasi cacing dan lain-lain keadaan.
    • Pembentukan sel darah merah yang tidak mencukupi dari tulang sum-sum.

    Ini mungkin disebabkan oleh :
    • Kekurangan faktor penting seperti zat besi,, vitamin B12, folate dan erythropoietin.
    • Pembesaran yang mendadak bagi remaja, menyebabkan penambahan keperluan zat besi dimana ianya melebihi paras penyerapan zat besi.
    • Kitaran haid bagi wanita dengan kehilangan anggaran 30mg zat besi setiap bulan menyebabkan kekurangan zat besi.
    • Faktor Toksik : Penyakit Inflamasi, kegagalan hati dan ginjal, ubatan.
    • Kekurangan hormon : Paras hormon tiroid rendah.
    • Serangan tulang sum-sum : kanser darah, penyakit tulang sum-sum.
    • Gangguan pembentukan sel darah merah: keadaan seperti Talasemia.
    • Pemusnahan sel darah merah yang berlebihan.
    • Mungkin berlaku didalam beberapa jangkitan atau pengambilan sesuatu ubat.


    Jenis Anemia yang biasa berlaku ialah :
    • Anemia disebabkan kekurangan zat besi.
    • Talasemia
    • Tanda-tanda dan gejala
    • Ramai remaja menghidapi Anaemia dan tidak mengetahui sebabnya.


    Gejala-gejala termasuk:
    • Keletihan setiap masa.
    • Pening
    • Sesak nafas apabila melakukan atktiviti fizikal
    • Kulit pucat
    • Kadar denyutan jantung yang cepat
    • Kurang daya ingatan
    • Kurang berat badan


    Komplikasi
    Jika Anaemia sangat teruk ia akan menyebabkan :
    • Kegagalan jantung dimana fungsi jantung menjadi lemah dan tidak mencukupi.
    • Masalah semasa mengandung seperti melahirkan anak pramatang dan pertumbuhan janin yang terencat semasa berada didalam kandungan.

    Rawatan
    Pemeriksaan haemoglobin untuk menentukan samada anda menghidapi anaemia atau tidak boleh dilakukan di klinik berhampiran dengan anda.

    Rawatan Anaemia bergantung kepada jenis Anaemia yang dihadapi.
    • Jika ia disebabkan oleh masalah perubatan seperti Talasemia, Leukaemia, rawatan khusus perlu dilakukan.
    • Jika ia disebabkan oleh kekurangan zat besi, maka ia perlu mengambil makanan seimbang yang mengandungi zat besi yang tinggi dan juga pil tambahan zat besi. 

    Tips lain: Untuk merawat kekurangan zat besi :
    Dinasihatkan mengambil pil tambahan zat besi bersama dengan vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi.
    Penyebab utama seperti infeksi cacing dan keradangan pada usus perlu dirawat.

    Pencegahan
    Makan makanan seimbang setiap hari. 

    Sumber : http://sakitrawat.blogspot.com/

    11 November 2011

    11.11.11

    Salam sayang semua :)

    tarikh yang cantik untuk hari ni.
    hari Jumaat.
    penghulu hari.
    ikut rancangan awal, hari ni saya bernikah tapi Allah Maha Mengetahui.
    Dia mempercepatkan benda yang baik
    mak bapak jadi pengantara untuk cepatkan majlis kahwin.
    betul cakap orang, kalau nak tunggu duit cukup, tunggu diri sendiri bersedia memang takkan kahwinlah sampai tua.
    Allah akan permudahkan urusan kita yang baik.


    mesti ramai yang ambil kesempatan untuk nikah hari ni kan.
    apa-apa pun, baraka allahu lakuma..
    semoga hubungan yang halal ini mendapat keberkatan dari-Nya.Amin

    10 November 2011

    Dulu Dan Kini


     kurus

     
    beberapa hari sebelum nikah
    

    VS

    gemuk..


    preg 22 weeks. dah mok mok, hidung pun kembang.

    
    

    Spaghetti Paling Ringkas

    ini menu makan malam semalam..
    sangat ringkas dan mudah.
    paling penting kenyang, !!

    nak resepi ke?
    alala..malunya.
    rasanya orang bujang pun tak masak simple macam ni.
    saya yang malas je mampu buat macam ni.

    takpela, saya letak juga dalam blog ni sebagai resepi sendiri.
    mana tau esok lusa dah lupa macam mana nak masak.

    Bahan-bahan :
    1 tin sos spaghetti tradisional.*tak kisah brand apa tapi saya suka prego
    1 paket spaghetti *saya suka style linguine
    500g daging cincang
    1 cawan air
    6 sudu cili kering (kisar)
    3 ulas bwg merah (kisar)
    2 ulas bwg putih (kisar)
    garam secukup rasa
    minyak masak untuk menumis

    Cara-cara:
    1. rebus spaghetti dalam periuk besar.tambah sedikit garam dan minyak supaya spaghetti tak melekat.
    Angkat bila dah lembut dan toskan.
    2. tumis bahan kisar, masukkan daging cincang,bubuh sedikit garam.
    3. Goreng sehingga daging warna keperangan.
    4. masukkan sos spaghetti.
    5. tambah sedikit air
    6. kacau.masak dengan api perlahan.biar hingga mendidih sehingga kuah dah pekat.
    7. siap daaa..


    p/s:simple2 pun bertambah juga sampai 3 pinggan.
    dasar pelahap!!!

    bekpes apa???

    Hai korang !!!

    hari ni bekpes apa?
    saya makan bihun goreng berlaukkan sambal kerang.
    terpaksa makan kerang biar pun rasa hanyir kat tekak ni.
    tapi.......

    
    nampak tak kulit kerang tu??
    
    close up sikit
    agak-agak kalau tertelan kulit kerang tu boleh hadam tak dalam perut.
    terus bayangkan baby lahir sambil pegang kulit kerang ni.hahahaha
    ok,tu saja nak bagi tahu.*poyo

    09 November 2011

    Buku Pilihan Terbaik - Ibu Dibelai Anak Dibuai

    Hai semua...
    Entri hari ini khas untuk bakal ibu atau ibu-ibu yang perlukan panduan kehamilan dan kelahiran.



    Sejak akhir-akhir ni selalu transit di Tesco Shah Alam.
    sementara nak tunggu en.somi datang pick up, saya lepak-lepak di kedai buku 'Books etc..'
    kedai buku ni best sangat.
    kebanyakan buku yang dijual adalah buku agama dan buku panduan.
    ada ruang untuk membaca, sofa pun selesa untuk duduk lama-lama disitu.

    masa nak cari buku untuk dibaca/dibeli tiba-tiba ternampak buku ni, Ibu Dibelai Anak Dibuai.
    Tengok tajuk dah rasa pelik.
    belek-belek sekejap, ternampak muka surat pasal zat besi.
    sekarang ni memang alert pasal zat besi.
    kekurangan zat besi boleh jejaskan perkembangan bayi.
    kebanyakan rakyat di M'sia mengalami anemia semasa mengandung.
    doktor tak galakkan kita kerap makan hati ayam sebab kandungan Vitamin A yang tinggi.
    Lagi pun toksik yang terkandung dalam hati akan membahayakan bayi.
    Banyak juga maklumat dalam buku ni, apa lagi penulisnya seorang doktor pakar yang berpengalaman.
    ada juga panduan untuk kaum bapa.

    cara penyampaian maklumat dalam buku pun senang nak faham.
    ringkas tapi padat.
    penulis bagi tahu masa mula-mula ibu tahu mengandung sampailah bersalin.
    antaranya, kenapa kita rasa sakit ulu hati,sakit rusuk, sakit ari-ari,sembelit dll.
    sakit tu akan datang pada masa bila - trimester pertama/kedua/ketiga.
    dia akan bagi panduan macam mana nak mengatasi masalah tu.

    maklumat masalah bayi selepas kelahiran pun ada tapi saya tak sempat baca.
    maknanya saya kena beli buku ni.
    setakat ni, saya rasa buku ini adalah yang terbaik.
    bayangkan saya boleh baca sampai muka surat 100 lebih biarpun duduk di sana sekejap saja.
    kalau rasa bosan baca buku, mesti dah lama saya letak balik dalam rak.
    buku yang ni rasa tak nak lepas pula.

    Teringin nak beli buku ni.
    harga di semenanjung RM29.90,Sabah/Sarawak :RM ?
    InsyaAllah, kalau tuan belog ada rezeki lebih,buku ni pasti jadi milik sendiri.
    Dah siap baca nanti, saya share dalam blog ni pula.