13 February 2014

Rezeki Biskut MACoo

Isnin lepas blogwalking di Bayt Al-Iman.
Teruja mak tengok biskut homemade CRUNCHY OATMEAL yang comel-comel.
Dahlah comel, bahan-bahan adunan pun dari sumber organik.
Tekak ni teringin nak merasa.
Nak buat sendiri, mood baking memang ke laut sepanjang 9 bulan.

Dipermudahkan Allah, Ummu Muhammad sudi hantar sample untuk mak buyung ini.
Alhamdulillah... ( lap air liur yang meleleh sebelum ni )
Semalam poslaju sampai, hampir melompat sebab tak sangka cepat Ummu Muhammad mengepos.


Comel je letak nama penerima - Alya Mak Sofea :))
Jauh perjalanan biskut organik ni, dari Johor ke Selangor.





Memang sedap!!
Sampai rumah bagi sekeping dengan Sofea.Dia kunyah dua tiga kali lepas tu tadah tangan lagi.
Habis sekeping, dia minta lagi dan lagi.
Alamakk..cepatlah habis stok kalau begini.hahahaha..

Untuk ibu-ibu yang cari resepi snek atau kudapan untuk anak tersayang, bolehlah buat biskut ni.
P/S : Ummu Muhammad, minta izin share resepi di sini ya. 


Bahan-bahan MACoo Crunchy Oatmeal
Brown sugar - 300g
Salted butter cap Tatura - 250g
[mudah-mudahan butter organik yang mahal itu mudah didapati di tempat kita selepas ini]
Kuning telur organik - 2 biji
Tepung gandum cap Intasir - 400g
Natural soda bikarbonat - 2 sudu teh
Oat organik - sesuka hati
Biji bunga matahari organik - sesuka hatiku haha!

Cara Penyediaan
1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.
2. Pukul brown sugar dan butter sehingga kembang.
3. Masukkan kuning telur satu persatu.
4. Masukkan tepung, soda bikarbonat, oat, biji bunga matahari.
5. Bulat-bulatkan doh dan tekan menggunakan belakang cawan/gelas.
6. Masukkan ke dalam oven yang panas tadi untuk 7-9 minit, api atas dan bawah.
7. Biarkan sejuk. Mulakan dengan basmallah dan makan :D.

Nak penerangan lebih tentang resepi ini, klik link ini http://attuffahumairah.blogspot.com/2014/02/macoo-l-crunchy-oatmeal.html

Mode mak sekarang : Tunggu Ummu Muhammad buka order untuk biskut ni.


Sila cuba, rugi kalau tak cuba.
Tak dapat organik sepenuhnya pun tak apa, yang penting kita berusaha untuk buat biskut sendiri.
Halal dan thoyyib.
Mak simpan resepi ini sebab nak buat masa dalam pantang :))

Jzkk UM atas perkongsian ini.


2 comments:

Ummu Muhammad said...

waahhhh!!! MACoo sedang edisi kemas baik hehehe..

Nur Alya said...

jgn tunggu lama-lama.haha