04 November 2011

Baju Tradisional Kaum Rungus


nampak cun je budak-budak ni pakai.
dorang pakai masa majlis sanding saya kat KB.
baju ni tak cukup lengkap lagi.ada banyak yang kurang.
memang nampak mudah nak pakai tapi sebenarnya seorang kena amik masa 2 jam untuk pakai aksesori ni.
kalau nak lengkap segala aksesori paling minimum 4 jam.itu pun bergantung berapa orang yang tolong pakaikan.
serius penat walaupun saya tak sempat nak pakai baju ni.
mak tak suruh sebab kat bahagian perut dan pinggang tu ketat.
masa tu da pregnant 2 weeks++
padahal dah standby tudung hitam,inner hitam,legging hitam.

sekarang ni kalau nak tempah fullset baju ni mahu cecah RM1k++.
bukan sebarang kain,kena kain tenun.
gelang tangan,gelang kaki atau saring diperbuat dari tembaga.
yang bulat warna putih kat dada tu dari kulit lokan (sejenis kerang).benda tu kena gosok kat batu sampai halus dan bulat.
benda yang bersilang kat badan tu buat dari beribu-ribu manik.

biarlah orang lain cakap pakaian tradisional rungus paling seksi tapi hakikatnya baju inilah paling cantik.
warisan budaya ni harus dijaga,jangan biar tercemar.
biarpun saya ni bukan original rungus tapi saya bangga dengan baju tradisi ni.

sekarang ni pun dah ada orang ubah fesyen baju ni.
memandai ja kan..
kadang-kadang terfikir juga, macam mana atuk nenek moyang dulu-dulu boleh fikir nak design baju macam ni?
nanti kalau rajin saya try google,lepas tu tanya nenek kat kampung.
kalau rajin lagi,saya buat entri khas kat blog ni. :)

2 comments:

Anonymous said...

blog yg sempoi tapi menarik hehe...

Nur Zulya said...

terima kasih sudi baca :)