09 July 2014

Resepi Serbuk Ikan Bilis dan Habbatussauda

Assalamualaikum fillah..
Kakakku yang seorang ini memang rajin berkongsi resepinya.
Semoga Allah merahmati Kak Asniza.
Daku pula rajin copy dan paste di blog :p
Minta halalkan ilmu ini ye kak.
InsyaAllah semoga memberi manfaat kepada yang ingin menjaga kesihatan.

Anda semua inginkan serbuk perasa yang sihat?
Mencari-cari pengganti MSG?
Di sini ada jalan penyelesaiannya.
Cubalah, dah ramai yang cuba dan berpuas hati.
Bertambah khasiat masakan anda dengan adanya campuran habbatussauda.

=================================================================================


Bismillahirrahmanirrahim.

Resepi Serbuk ikan bilis dan habbatussauda. Penyedap masakan dan pengganti MSG & Pak Aji yang boleh memudaratkan kesihatan.

Bahan-bahan
Ikan bilis siap kopek secukupnya (rendam semalaman).
1 sudu kecil biji habbatussauda.

Cara-cara
1. Basuh bersih dan tapis ikan bilis.
2. Sangai (goreng tanpa minyak) ikan bilis hingga garing.
3. Kisar halus ikan bilis yang siap di sangai dan masukkan juga biji habbatussauda.
4. Siap boleh disimpan di dalam bekas. Boleh tahan lama jika di simpan dalam peti ais.
5. Boleh digunakan di dalam apa jua masakan.

Selamat Mencuba!

#jelitawanorganik
#eduparenting
#pemakanandanrawatansunnahalami

2 comments:

Ayu azmir said...

kene cuba macam ni

Nur Alya said...

cuba la Ayu. saya dah pernah cuba untuk tambah dalam bubur anak.