Lempeng Kelapa
Bahan - bahan :
- tepung atta
- kelapa muda parut
- serbuk penaik
- secubit garam (optional).
- dua sudu gula (optional)
- unsalted butter
Cara-cara :
- bancuh semua bahan kecuali unsalted butter
- Masak/goreng dengan sedikit unsalted butter (dap pada kuali)
Sambal Tumis Udang Geragau
Bahan -bahan :
- 10 tangkai Cili kering (kalau nak pedas.lebihkan tapi saya guna cili giling,ekspress)
- 1 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit belacan
- Air asam jawa
- 1 ulas bawang besar di potong bulat.
- 2 genggam udang geragau kering.
- Garam dan gula secukup rasa
- minyak
Cara memasak
- Kisar cili kering, bawang . bawang merah, bawang putih dan belacan sehingga lumat.
- Panaskan sedikit minyak masak ke dalam kuali.
- Bila minyak dah panas, masukkan bahan yang dikisar.
- Kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan sedikit air asam jawa (lebik kurang 2 sudu je)
- Masukkan udang geragau.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
- Masukkan hirisan bawang besar
- Siap
***Bayi berumur 8 bulan ke atas juga boleh makan lempeng kelapa ni TETAPI jangan tambah serbuk penaik,garam dan gula ***
No comments:
Post a Comment