30 March 2013

Lempeng Kelapa VS Sambal Tumis Udang Geragau



Lempeng Kelapa

Bahan - bahan :
  • tepung atta
  • kelapa muda parut
  • serbuk penaik
  • secubit garam (optional).
  • dua sudu gula (optional)
  • unsalted butter

Cara-cara :
  •  bancuh semua bahan kecuali unsalted butter
  •  Masak/goreng dengan sedikit unsalted butter (dap pada kuali)
* lagi senang guna kuali non stick


Sambal Tumis Udang Geragau

Bahan -bahan :
  • 10 tangkai Cili kering (kalau nak pedas.lebihkan tapi saya guna cili giling,ekspress)
  • 1 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Sedikit belacan
  • Air asam jawa
  • 1 ulas bawang besar di potong bulat.
  • 2 genggam udang geragau kering.
  •  Garam dan gula secukup rasa
  • minyak
Cara memasak
  •  Kisar cili kering, bawang . bawang merah, bawang putih dan belacan sehingga lumat.
  •  Panaskan sedikit minyak masak ke dalam kuali.
  •  Bila minyak dah panas, masukkan bahan yang dikisar.
  •  Kacau sehingga  pecah minyak.
  •  Masukkan sedikit air asam jawa (lebik kurang 2 sudu je)
  •  Masukkan udang geragau.
  •  Masukkan garam dan gula secukup rasa
  •  Masukkan hirisan bawang besar
  •  Siap

***Bayi berumur 8 bulan ke atas juga boleh makan lempeng kelapa ni TETAPI jangan tambah serbuk penaik,garam dan gula ***

No comments: