18 April 2013

Hias Rumah Atau Kemas Rumah?

Bila tengok gambar dari blog orang lain,dalam hati ni berkata - 'rajinnya kemas rumah,rajinnya hias rumah.Tersusun rapi.Kreatif.
Lepas tu terus terfikir - ' Macam mana dorang kekalkan kekemasan,susun atur barang dengan anak kecil yang juga rajin 'mengemas'?
Fikir lagi - ' Berapa lama ambil masa untuk mengemas dan menghias rumah?'

Nak buat pengakuan,saya tergolong orang yang mengemas rumah ala kadar sahaja.Nak mengemas sungguh-sungguh bila ada tetamu datang rumah.

Jadi saya nak berubah.Rimas tengok rumah tak kemas.Tak cantik.Dah buat senarai siap-siap untuk projek kemas rumah. >.<


  • Ruang tamu
- Ubah susun atur sofa
- Tukar langsir
- Letak 4 keping frame gambar
- Play area untuk Sofea
- cat dinding ( ni kena amik masa lama.Sampai sekarang tak tau nak cat warna apa) GREY atau PURPLE??
 
 
  • Dapur
- Buang perkakas lama/tak pakai
- Label nama dan tarikh luput segala bahan masakan (rempah,tepung dll).
 
  • Bilik tidur
- Tukar kedudukan katil dan meja solek
- Tukar langsir
 
  • Bilik pakaian
- Asingkan baju yang tak dipakai dan masuk ke dalam kotak.
 
  • Stor
- Buang/kitar semula barang yang tak diguna
- Label kotak


Cukuplah setakat ni.Tak perlu banyak-banyak.Dah siap dalam senarai ni baru tambah lagi.

Antara blog jadi sumber inspirasi --->>

brideinmaking.blogspot.com
susunatursioca.blogspot.com
kasehku-hidupku.blogspot.com
iheartorganizing.blogspot.com



Sumber blog ni saya cedok dari aku bukan bidadari .
Setiap hari buka blog bidadari ni.Puan blog,Aty ni orang yang teliti dan suka mengemas.Suka tengok dia deko rumah sendiri.Ampun maaf ye Aty sebab amik jalan mudah copy link dari blog Aty.



9 comments:

ayahmamilisa said...

skarang ni memang umah mamilisa bersepah abis..penuh dengan kotak coz dah nak pindah..pening memikirkan bila nak pindah nanti..huhu~
tapi mamilisa pon suke baca blog aty-aku bukan bidadari..she's very neat and teliti kan..;)

Aty_Fared said...

Leerrr..ape nak sori nyer.....:-) sharing is sexy kan..:-)

Nur Zulya said...

mamalisa : rumah bersepah sebab nak pindah rumah.ni saya da 3 tahun duduk rumah yang sama bersepah juga.hukhukhuk..yup,agreed psl aty.dia sangat teliti..
aty,tenkiu tau..da share trus rasa sexy ni.hehehe :))

intandayani said...

sama la kita..tp smlm da mula operasi kemas dpur dulu..sy ni lg ssh sbb bela kucing yg rmai..nk letak mcm2 atas meja mmg xdpt la..

cenderamata dari hati said...

idea hiasan rumah:

lampu bola2 kecil (rotan/ benang pelbagai pilihan warna) boleh dijadikan hiasan bilik /ruang tamu/meja makan/ltk dlm pasu etc. lihat contoh gmbr di blog kami

layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

Nur Zulya said...

menariknya idea cenderamata dari hati.terima kasih sudi jenguk blog saya :))

Fizah said...

hihi..siap senarai tugas..bagusnyaaa!! =)

UMIE SUE said...

salam perkenalan dari blog organizing jugak..umiesue

suesukasusun.blogspot.com

sue suria said...

Salam....
Rumah sue pun semak jgak kalo time keje. Weekend ke yg nmpk kemas.sbb ada 3 her0 dlm umah include abahnyer.s0....tggl mama je her0in.
Huhuhu...letih mcm nak pitam je time mengemas tu.