06 May 2014

Pengalaman Bersalin - Check In Wad

3/3/2014
7.00 malam.

Berjalan terkedek-kedek menuju wad bersalin di tingkat satu.
Ikutkan hati nak naik tangga tapi nurse dah masuk dalam lif.
Sampai di wad, tunggu lagi proses pendaftaran.
Saya bagi surat tolak vaksin dan birthplan.
Duduk sekejap.
Masih belum rasa sakit lagi.
Berpeluh-peluh badan sebab cuaca panas.

Saat macam ni,biar pun contraction belum terasa tapi selera makan dah hanyut.
Halahh risaunya.
Mana nak cari tenaga untuk meneran nanti.
Keluarkan kurma dan air zam zam dalam beg.
Paksa diri untuk telan sambil borak dengan suami sementara tunggu dia siap mengemas beg baju.

10.00 malam.
Mild contraction dah terjah.
Masih boleh duduk atas katil lagi sambil borak.
Tak lama lepas tu sakit pinggang, terpaksa baring sekejap.
Ikutkan hati, masa ni la kena squat atau buat belly dance atau berjalan-jalan dalam wad untuk cepatkan bukaan rahim.
Mak rasa tak mampu dah nak oi..
Makin kerap datang sakitnya tapi masih boleh senyum, masih boleh layan whatsapp.
Encik suami terpaksa keluar.Nurse tak benarkan lelaki dalam wad untuk jaga privacy ibu-ibu lain.
Baiklah.sobssss..
Tinggallah sorang-sorang atas katil sambil renung kipas berpusing.

11.00 malam.
Contraction makin kuat.
Setiap 10 minit datang menjengah.
Perbanyakkan zikir.
Terbaca dalam group GBG, masa contraction jangan tahan nafas.
Tarik dan hembus nafas dengan tenang untuk bantu bayi turun ke bawah.
Allahuakbar.
Memang sakit sangat.
Setiap kali datang sakit, pejam mata sambil pegang besi katil.
Ajaibnya, masih boleh whatsapp lagi dengan kawan-kawan :p

12.15 malam.
Nurse panggil untuk datang ke bilik rawatan.
Houseman nak buat VE.
Dalam hati,.mesti bukaan rahim dah 5cm ni.

Sekalinya houseman cakap, MASIH 3CM LAGI.
Macam ada batu besar hempap di kepala.
Dalam hati takkan low progress lagi.
Sakit makin kerap, makin kuat.

2.10 pagi.
Tengah tahan sakit, tiba-tiba air ketuban pecah.
Panas je rasa mengalir.
Cepat-cepat tekan button tepi katil.
Nurse datang tanya kenapa, bila cakap ketuban dah pecah dan dia suruh ke bilik depan buat VE.
WHAT ???
Selamba jawab, saya tak larat jalan.Sakit sangat.
Datang sister buat VE, dah 5cm katanya.
Dalam hati,syukurnya.
Cepat-cepat dorang suruh pindah katil.
Mak masih lagi statik sambil pegang lengan baju sister.
Mana tau boleh pindahkan kesakitan sekejap :p
Tak sampai 5 minit, VE lagi sekali, dah 8 cm.
Terus lompat katil pengusung di sebelah sebab takut terbersalin dalam wad.
Adoi la kalau ingat semula.Rasa kelakar pun ada.

Dalam LR, lagi satu hal kena pindah katil lagi.
Situasi sama saja, ambil sedikit masa.
Tarik nafas,turun nafas.

Bersambung lagi..







6 comments:

iryani ahmad said...

berdebar nak tunggu sambungannya. :))

Allene said...

la.. napa tak abiskan je cite... huhuhu lagik...

Nur Alya said...

Yaniiiii..segannya daku bila yani baca :))

Nur Alya said...

Allene : tengah karang ayat lagi sambil ingat setiap memori

NoEn said...

cepat la sambung lagi...

Nur Alya said...

hihi Kak Noen..sabar ye.
nanti nak baca juga pengalaman akak.