19 November 2012

Resepi Ikan Bawal Kukus Untuk Bayi 10 Bulan

Sekali lagi saya berkongsi resepi ini dari blog saya hot
Sebenarnya resepi ini untuk bayi 10 bulan ke atas tapi saya dah bagi Sofea masa dia 8 bulan.
Saya hanya kukus dengan sedikit halia dan setengah ulas bawang putih.
Nanti Sofea dah masuk 10 bulan barulah nak masak betul-betul ikut resepi ini.


 
pic dari blog saya hot ~


Bahan-bahan: 

seekor ikan bawal putih (perap denga halia yang ditumbuk)

halia (hiris halus)

1 ulas bawang putih

sedikit bawang holland hiris

daun sup

tomato

bunga kubis

lobak merah

capsicum

 

letak semua bahan didalam pinggan, kukus dalam pengukus selama 10-15 minit. siap untuk dihidangkan.

* kalau untk baby 1 tahun ke atas boleh tambah perahan limau sikit.
 
 
 
 
 
lauk tambahan - puree lobak

 
kita posing duluuu.

 
licinnnn.tinggal kulit ikan bawal sahaja.
 

2 comments:

aTy _faRed~ said...

Eeerrrmm..mcm besh jer..nk bg kat budak 7 bln ley tak.?

Nur Zulya said...

bleh je kot..sofea stat mkn ikn salmon masa 6 bulan.aty try bg sikit dlu.