25 September 2012

Tips Berjimat Duit

Tips ini dari saya, bukan dari encik google tau.
Sekadar berkongsi apa yang saya pernah lalui.


1# Bawa bekal ke tempat kerja.
puas hati dapat makan masakan sendiri.kalau korang rajin masak lah..sekarang ni harga nasi campur dan air pun dah mencecah RM5.

2# Kurangkan mengunjungi shopping kompleks.
dari niat nak window shopping,akhirnya terjebak.alasan dah terbeli, ada sales, bukan selalu padahal baru bulan lepas beli kasut kann..kann..lebih baik duduk diam-diam di rumah.

3# Fikirkan keperluan atau kehendak.contohnya,dah ada handphone tapi nak beli/tukar lain semata-mata itu antara gajet yang terbaru.

4# Tak mati pun kalau tak makan sedap selalu.Kalau ikutkan anak tekak ni, hari ni nak makan di Pizza Hut,esok pula di Manhattan,lusa pula di Flaming Steamboat,tulat pla bla..blaa..Bukan nak berkira pasal makanan tapi ingat badan jadi sihat ke makan benda-benda macam tu.

5# Badan satu, kaki pun sepasang je.belilah baju atau kasut berpada-pada.kalau boleh setiap 6 bulan atau setahun sekali.kalau boleh lagi,janganlah membeli macam hari esok shopping kompleks dah tak ada.

Sekian..

4 comments:

ibuhebat said...

good tips! hehe.. tq :)

Nur Zulya said...

welcome :}

aTy _faRed~ said...

eerrr...yang fes tu memang selalu buat dulu..sebab kedai makan jauh nak jalan..dalam mase yg same memang ley berjimat...tapi yang lain tu...uuueemm...mcm susah sikit..jadi selalu kate nak berjimat makan tuk shopping..heheh..;p

Nur Zulya said...

yg ptama tu senang nk buat.sentiasa berjaya sbb kdai mkn mmg jauh,mls nk kuar.yg sterusnya,kne kuatkn iman.hahaha