07 March 2014

Pengalaman Bersalin - Check Up Terakhir

Pagi Isnin..
3/3/2014

Tergerak hati untuk pergi check up di Klinik Ajwa sebab nak tengok kandungan air ketuban.
Biasanya air ketuban akan berkurang bila EDD dah cukup.

Sampai di klinik, lega hati tengok Dr. Faznita yang bertugas.Masuk dalam treatment room, tergelak Doktor nampak saya.
"Awak belum bersalin lagi?"
Mak pun tak tau nak jawab apa.Dah overdue 4 hari.

Masa scan, doktor cakap kepala  bayi besar.Biasanya 10cm, tapi baby S 10.1cm.
Alamakk..
Anggaran berat dalam 3.9kg.
Bulat mata mak masa ni.
Air ketuban pun kurang.Katanya minimum 8, saya punya 7.5 saja.
Dah terbayang kena serah diri di hospital.

Berkali-kali Dr.Faznita pesan, lepas ni awak pergi hospital terus ye.Saya risau awak ni sebab sebelum ni kan ceaser.Anak awak besar ni.Saya buatkan surat untuk awak.

Baiklah..dalam keterpaksaan daku relakan :)))

Keluar dari klinik, cakap dengan encik Suami, nak makan mee goreng mamak dan teh tarik.
Ok,permintaan diturutkan.

Siap sarapan, menghala ke Plaza Alam Sentral.Temankan dia cari bateri hp.Lepas tu singgah lagi dalam kedai Mr.DIY.
Mak shopping sakan di sini.
Saja nak jalan-jalan supaya ada rasa contraction.
Lagi pun, orang cakap boleh cepatkan bukaan rahim.
Masa tu dah terasa perut sekejap-kejap menegang.

Keluar dari PAS, tak balik rumah lagi.
Singgah sekejap di Giant, beli bekas air besar untuk persediaan air kena catu.
Sempat lagi order ice blended mocha. Walaaa..
Sebelum balik rumah, singgah lagi sekejap di gerai makan, order mee kari udang.
Lazat dan menyelerakan.Licin mak makan.Sempat gurau dengan encik Suami, dah dapat makan semua ni rasanya dah boleh bersalin.Dia gelak je..
Dia tak tau perasaan isteri dia malas nak serah diri di hospital.

Lepas makan balik rumah terus.
Ohhh nyamannya boleh baring atas katil sebab dah sakit pinggang jalan sini sana.hahahaha

Nanti saya sambung cerita ke hospital lepas ni..

2 comments:

shu said...

bestny..moga Allah kurniakan zuriat utk sy jgk..doakn sy pregnant eh :)

Ummu Muhammad said...

cepat sambung mak! amboiii mak lepas hajat makan terus bb laju nk kluo..

p/s: die tau mak die nk pantang pah ni..tu yg santap hgn tak santap hahah