10 October 2013

SUSU ALMOND / BADAM (Homemade)



 
 
 
Sesuai untuk 1 tahun ke atas.

Alternatif bagi bawah 1 Tahun, boleh menggunakan Beras Perang Organik (Susu Beras / Rice Milk) atau gunakan barli (Susu Barli) yang mana menggunakan kaedah yang sama, tapi untuk barli, air rendaman lebih baik digantikan dengan air baru bagi mengelakkan kehadiran 'tannins' yang tinggi yang boleh menghalang penyerapan zat besi....
Pengganti yang baik untuk yang alah pada susu lain.

Untuk susu almond, pastikan tidak alah pada kekacang untuk memilih susu ini.

*Organik almond lebih baik.
*Boleh sangan / sangai dahulu almond jika mahu (goreng tanpa minyak)
*Rendam semalaman dengan air masak terus di dalam bekas lain atau dalam blender terus pun boleh memudahkan untuk anda blend terus esoknya jika anda merendam menggunakan air masak.
*Tukar air jika anda merendam menggunakan air tidak masak dan blend.
*Boleh dicampurkan dengan kurma, kismis atau madu.
*Minum fresh sebaiknya.
*Boleh tahan 3-4 hari jika simpan dalam peti sejuk atau handle sama seperti EBM.
 
 
 
 

3 comments:

  1. dear.. badam tu kene sangai dulu ke? baru rendam? atau yg mentah2 je leh rendam? apa beza perlu sangai tu atau buat mentah2?

    ReplyDelete
  2. dear..boleh pilih sama ada nak rendam atau sangai.kalau sangai dulu kurang bau tengik dari badam.yang mentah pun ok kalau nk terus rendam sebab bau tengik tak ada la kuat sangat :)..
    harap dapat menbantu..

    ReplyDelete
  3. salam, yang badam tu kena goreng tanpa minyak dulu ke or tak perlu? confius nie.

    ReplyDelete