10 s/t (sudu teh) tepung atta
3 s/t unsalted butter
2 s/t susu segar ( untuk 1 tahun ke atas)/susu formula/susu ibu
sedikit air
Cara-caranya:
Gaul dan uli semua bahan dan rehatkan selama 30 min di dalam peti ais.
Tekapkan adunan ikut acuan yang disukai.
Bakar selama 15 min/150 º C. (gunakan api bawah )
Sejukkan kemudian simpan di bekas kedap udara.
Hasilnya...
.
Selepas di 'touch up ' sikit...
Tinggg!!!!
Nota : tepung atta ada rasa sedikit pahit.Boleh campurkan puree kurma,labu atau keledek (bergantung kreativi ibu-ibu sekalian)
Boleh juga ditukarkan pada tepung gandum tapi pastikan 'unbleach' :)
kalau pakai tepung gandum ok x?
ReplyDeleteok tapi tepung tu dah kena bleach oleh chemical.kurang selamat utk anak :)
ReplyDeleteApa rasa? Rangup dan mudah hancur ke caner?
ReplyDeleteApa rasa? Rangup dan mudah hancur ke caner?
ReplyDeletesedap ke tak ni awak...lagi satu rapuh ke ni
ReplyDeleteSedapp.ank pun senang je mengunyah.rapuh sebab guna tepung atta kan.
ReplyDeleteSedapp.ank pun senang je mengunyah.rapuh sebab guna tepung atta kan.
ReplyDelete