Bahan-bahan :
1 ekor ayam - guna peha ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering - guna yg debu
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa - guna kiub ayam dihancurkan
2 sudu besar jus limau- guna limau nipis
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot-guna karot biasa dibelah
sedikit mentega - utk sapu atas ayam
Sebelum Dibakar.Saya guna pemanggang ajaib.Malas nak pakai oven.
Cara penyediaan
1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian
dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia
pada ayam. Gaul rata.
2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga
kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian
masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam
lesung dan tumbuk bersama rempah.
5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang
putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah
yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa
rempah ikut citarasa anda.
6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam
bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.
7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan.
Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam
tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar
dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.-
bakar sampai masak guna api atas bawah...
Siap!!
nampak sedap tu... salam perkenalan.... cantiknya gambar kat atas tu.... like....
ReplyDeletememang sedap tapi hiasan comot.salam perkenalan dari say juga :)
ReplyDelete