10 September 2012

resepi cheese kek paling mudahhh!!!

~ gigihnya orang tu update blog kat opis.. monday blues agaknya. hahahaha ~

saya nak share resepi kek ni.
sangat senang nak membuat, bahan - bahan pun senang nak cari.

BAHAN-BAHAN :
-250gm krim cheese(jenama philadelphia)
-1 cwn gula halus
-3 biji telur
-3 sudu besar tepung gandum
-1 sudu teh esen vanilla
-1 cup plain yogurt(suka hati perisa apa)
-1 cwn biskut tiger/biskut marie yg di hancurkn
-3 sudu besar mentega

CARA-CARA :
-pukul krim cheese dgn gula & yogurt smpi gebu
-masukkan telur sbiji demi sbiji & pukul lg.masukkan esen vanilla
-masukkan tepung & pukul lg.

CARA NAK BUAT KERAK/CRUST :
-cairkn mentega & bila sejuk sikit gaul dgn biskut hingga boleh kepal.padatkn dlm acuan & simpan dlm peti sejuk 5-10 minit.keluarkn & tuang adunan cheese td.

UNTUK BAKAR :
-bakar 50-60 minit(145-155c).dah siap simpan dlm peti sejuk.


>>>>>>>>>>>> yang ni pula saya punya. percubaan kali pertama. orang lain sibuk buat persiapan kenduri, saya pula sibuk buat kek. bila dah siap potong kecik-kecik, saya letak dalam peti ais. tak sampai sejam , kek dah tinggal separuh. rupanya ada tikus dalam peti ais.bhahahaha..



biar lah rupa tak cun tapi rasa cheese tetap ada. :)

No comments:

Post a Comment