30 November 2013
Aktiviti Untuk Hari Ini - Warehouse Sales
Jualan gudang Hytex dan Mamalove.
Dua-dua di Shah Alam.
Sementara ada jualan gudang untuk barangan bayi ni,afdal lah mak-mak sekalian membeli belah.hikhikhik..
Kalau tak sempat habiskan dalam sehari,Ahad boleh sambung lagi aktiviti ini.
Jimat selagi boleh dan beli apa yang patut.
Minta-minta jangan rambang mata.
Aminnnnnn...
29 November 2013
Say Yes To PnD Vaccine??
Assalamualaikum..
Saya perasan,seperti ada kempen menggalakkan suntikan pneumoccocal (PnD) kepada anak-anak.
Apa-apa pun yang harus dikatakan,
PASTIKAN ANDA TAHU - keperluan vaksin,kandungan vaksin,kesan vaksin.
dan
PILIHAN ITU DARI ANDA SENDIRI.
Entry ini bukan bertujuan untuk membidas mana-mana pendapat.
Maaf kalau ada yang terasa.
Ini hanya pandangan individu.
Jangan keluarkan ayat klise -
'anak ko tak kena lagi,bolehlah ko cakap begitu.'
'kami sayang anak,sebab tu kami buat begini.'
Ada yang rasa vaksin penyelamat dan pencegah beberapa penyakit.
Dan mereka memilih untuk memberi suntikan vaksin.
Tapi jangan lupa,
Ada juga yang memilih pencegahan penyakit melalui sunnah Rasulullah.
Jangan lupa, tak semua bayi dan kanak-kanak akan bagi reaksi positif pada vaksin.
Antibodi anak-anak lain tahapnya.
Isu vaksin amat sensitif.
Masing-masing ada pendapat.
Ada pilihan tersendiri.
Mohon saling hormat menghormati.
Sakit datang dari Allah dan Allah jugalah yang menyembuhkan.
Kita,hanya berusaha.
Usaha yang pelbagai cara.
Kun fayakun.
Saya perasan,seperti ada kempen menggalakkan suntikan pneumoccocal (PnD) kepada anak-anak.
Apa-apa pun yang harus dikatakan,
PASTIKAN ANDA TAHU - keperluan vaksin,kandungan vaksin,kesan vaksin.
dan
PILIHAN ITU DARI ANDA SENDIRI.
Entry ini bukan bertujuan untuk membidas mana-mana pendapat.
Maaf kalau ada yang terasa.
Ini hanya pandangan individu.
Jangan keluarkan ayat klise -
'anak ko tak kena lagi,bolehlah ko cakap begitu.'
'kami sayang anak,sebab tu kami buat begini.'
Ada yang rasa vaksin penyelamat dan pencegah beberapa penyakit.
Dan mereka memilih untuk memberi suntikan vaksin.
Tapi jangan lupa,
Ada juga yang memilih pencegahan penyakit melalui sunnah Rasulullah.
Jangan lupa, tak semua bayi dan kanak-kanak akan bagi reaksi positif pada vaksin.
Antibodi anak-anak lain tahapnya.
Isu vaksin amat sensitif.
Masing-masing ada pendapat.
Ada pilihan tersendiri.
Mohon saling hormat menghormati.
Sakit datang dari Allah dan Allah jugalah yang menyembuhkan.
Kita,hanya berusaha.
Usaha yang pelbagai cara.
Kun fayakun.
Rawatan Susulan
Terharu rasanya bila KKIA telefon dan tanya kenapa tak datang check up.
Erkk...
Sopan santun dan lemah lembut nurse tu bertanya.
Alasan saya,sebab tak dapat cuti.
Memang betul.
Cuti tahunan habis.
Medical leave habis.
Sebenarnya bukan saja-saja tak nak pergi check up,salah satu faktor memang sebab tiada cuti.
Lagi satu,nak elak suntikan ATT dan MGTT.
Memang boleh tolak secara lembut tapi cara saya - hanya bercakap bila perlu.
Lagi,siapa nak tunggu berjam-jam dalam klinik?
Masalah pun dah selesai.
KKIA tak marah.
Dorang ok kalau saya teruskan check up di klinik swasta.
Maknanya,syarat untuk masuk hospital kerajaan dah cukup - buku pink !!!
Bunyi macam pentingkan diri tapi sebenarnya,inilah yang sebaiknya.
Setakat ini saya pantau sendiri tahap kesihatan.
Ambil pengetahuan dari pengalaman mengandung anak pertama.
Alhamdulillah,pergerakan bayi aktif.Tak kira siang malam.Asyik menendang-nendang sebelah kanan.
Saya pun tak rasa simptom-simptom -
HB rendah,
tekanan darah tinggi,
UTI.
Apa yang penting kawal pemakanan.
Rasa penat tu biasa.
Semua ibu mengandung pasti rasa.
Hari tu,dah buat ujian ECHO.Alhamdulillah sekali lagi,keputusan NORMAL.
Temujanji seterusnya,scan bila dah masuk 32 minggu.
Prosedur untuk nak tahu sama ada boleh VBAC atau C -sect (lagi).
InsyaAllah saya nak VBAC dan kalau diizinkan - HOMEBIRTH
Kalau tak dapat homebirth,gentlebirth pun dah cukup :))
Erkk...
Sopan santun dan lemah lembut nurse tu bertanya.
Alasan saya,sebab tak dapat cuti.
Memang betul.
Cuti tahunan habis.
Medical leave habis.
Sebenarnya bukan saja-saja tak nak pergi check up,salah satu faktor memang sebab tiada cuti.
Lagi satu,nak elak suntikan ATT dan MGTT.
Memang boleh tolak secara lembut tapi cara saya - hanya bercakap bila perlu.
Lagi,siapa nak tunggu berjam-jam dalam klinik?
Masalah pun dah selesai.
KKIA tak marah.
Dorang ok kalau saya teruskan check up di klinik swasta.
Maknanya,syarat untuk masuk hospital kerajaan dah cukup - buku pink !!!
Bunyi macam pentingkan diri tapi sebenarnya,inilah yang sebaiknya.
Setakat ini saya pantau sendiri tahap kesihatan.
Ambil pengetahuan dari pengalaman mengandung anak pertama.
Alhamdulillah,pergerakan bayi aktif.Tak kira siang malam.Asyik menendang-nendang sebelah kanan.
Saya pun tak rasa simptom-simptom -
HB rendah,
tekanan darah tinggi,
UTI.
Apa yang penting kawal pemakanan.
Rasa penat tu biasa.
Semua ibu mengandung pasti rasa.
Hari tu,dah buat ujian ECHO.Alhamdulillah sekali lagi,keputusan NORMAL.
Temujanji seterusnya,scan bila dah masuk 32 minggu.
Prosedur untuk nak tahu sama ada boleh VBAC atau C -sect (lagi).
InsyaAllah saya nak VBAC dan kalau diizinkan - HOMEBIRTH
Kalau tak dapat homebirth,gentlebirth pun dah cukup :))
27 November 2013
Fakta Tersembunyi Tentang Soya
Produk kacang soya diproses menjadi minyak seperti marjerin, minyak masak,kuah salad dan pelbagai makanan sampingan. Sebagai contoh, produk popular iaitu - Soya Lecithin " dalam kebanyakkan produk makanan dan barangan rumah . Soya telah dipuji sebagai Superfood , memerangi kanser dan kolesterol tinggi. Walau bagaimanapun, bukti baru telah muncul dengan kesan negatif kacang soya terhadap kesihatan.
1. Sistem imun terjejas
Soya mengandungi bahan kimia yang mengganggu endokrin dipanggil fitoestrogen (khususnya genistein dan daidzein).
Ia mempengaruhi organ-organ pembiakan dan juga sistem imun.
2. Kesuburan terjejas
Isoflavon soya adalah struktur yang serupa dengan estrogen dalaman dan memaparkan kedua-dua estrogenik dan aktiviti anti-estrogen yang lemah . Kesuburan dan gangguan saluran pembiakan boleh menjadi hasil daripada aktiviti tersebut. Berat rahim meningkat dan ketinggian sel epitelium yang boleh menyumbang kepada cyst ovari.
3. Gangguan Tiroid
Makanan yang mengandungi soya dan isoflavon boleh menjejaskan fungsi tiroid. Dalam satu kajian mereka disiasat sama ada payudara dan soya yang mengandungi penyusuan formula pada bayi dikaitkan dengan perkembangan penyakit tiroid autoimun dalam kanak-kanak. Ini menunjukkan bahawa formula bayi makan soya dikaitkan dengan penyakit tiroid autoimun pada tahun-tahun awal.
Satu lagi kajian mendapati bahawa sebatian dalam ekstrak metanol berasid kacang soya menghalang tiroid peroxidase-(TPO) catalyzed reaksi diperlukan untuk sintesis hormon tiroid biasa (10). Perencatan sintesis hormon tiroid boleh menyebabkan goiter dan tiroid neoplasia.
4. Kerosakan otak
Dalam kajian utama termasuk 3,734 warga tua Jepun-Amerika lelaki, mereka yang mengambil soya semasa pertengahan umur mempunyai 2.4 kali risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit Alzheimer di kemudian hari mereka .Pengambilan tauhu sekurang-kurangnya dua kali seminggu mempunyai kemerosotan lebih kognitif daripada mereka yang tidak pernah makan atau hanya sekali-sekala memakan tauhu.
5. Keabnormalan bayi
Masalah mengenai bayi dan soya adalah satu topik penting, terutama untuk ibu-ibu yang memilih untuk menggunakan formula soya bayi bukan penyusuan. Menurut Mary G. Enig, Ph.D., "jumlah fitoestrogen yang berada dalam bernilai sehari soya formula bayi sama dengan 5 pil kawalan kelahiran."
Formula soya bayi mengandungi tahap isoflavon, dan mendedahkan bayi kepada pengambilan harian ini equivocates kepada 6-11 pendedahan isoflavon kali ganda lebih tinggi (berdasarkan berat badan) daripada dos yang yang mencipta perubahan hormon di kalangan orang dewasa mengambil makanan soya. Apabila bayi telah diuji untuk kepekatan isoflavon beredar di dalam darah, paras-paras 13,000-22,000 kali lebih tinggi daripada kepekatan estrogen semula jadi pada tahun-tahun awal.
Masalah terbesar Dalam Soya
1. Pengubahsuaian Genetik (GMO91% daripada kacang soya yang ditanam di Amerika Syarikat adalah diubahsuai secara genetik (GMO). Kacang soya dipilih khas supaya tahan dengan racun toksik herba Roundup.Ini bermakna bahawa kacang soya sendiri sarat dengan racun perosak toksik ini. Di samping itu, gen dari bakteria yang menghasilkan protein yang asing untuk bekalan makanan manusia juga dimasukkan ke dalam gen tumbuhan kacang soya, menjadikannya bahan makanan bekalan makanan bukan semula jadi.Kebanyakan soya yang ada dalam pasaran adalah GMO (genetically modified organism) yang mana mengandungi gen yang tahan antibiotik. Maka dalam proses pemilihan pokok soya, antibiotik dikenakan pada soya untuk memilih yang ada gen antibiotik. Residue antibiotik mungkin menghasilkan tindakbalas allergen kepada pengamal makan soya.
2. Phytic Acid
Soya mempunyai salah satu tahap phytate tertinggi antara mana-mana bijirin atau ke
kacang. Phytates menghalang penyerapan mineral seperti kalsium, magnesium, besi dan zink dengan mengikat ion logam dan menghalang mereka daripada memasuki sel-sel badan. Dikatakan juga bahawa ibu mengandung yang minum soya berpotensi mendapat anak yang putih dan kulit licin namun kulit tak tahan dan penglihatannya adalah kurang baik disebabkan bahan phytic acid ini menghalang penyerapan mineral penting ke dalam badan ibu seterusnya kepada fetus yang dikandung.
3. Mengandungi Isoflavon
Soya mengandungi genistein isoflavon yang (seperti yang dilihat sebelum ini) dan daidzein. Isoflavon adalah sejenis phytoestrogen yang menyerupai kompaun manusia dipanggil estrogen. Fitoestrogen telah didapati menghalang hormon estrogen dan boleh mempunyai kesan yang serius pada tisu manusia seperti mengganggu fungsi endokrin, menyebabkan kemandulan, dan menggalakkan kanser payudara di kalangan wanita.
4. Tahap toksik Aluminium & Mangan
Tangki aluminium digunakan untuk memproses dan kacang soya asid-basuh sebelum penggunaan. Zarah aluminium daripada tangki-tangki tersebut terus diserap ke dalam kacang soya, dan menyebabkan kepekatan aluminium yang tinggi dalam kacang. Soya formula bayi juga mengandungi tahap mangan 80 kali lebih tinggi daripada yang terdapat dalam susu ibu manusia.
6. Phyto-estrogen
Bahan ini merupakan satu bahan yang dihasilkan oleh tumbuhan soya yang hampir menyerupai hormon estrogen bagi manusia. Kandungan ini boleh meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari dan kanser rahim bagi wanita dan juga akan menekan penghasilan hormon testosterone bagi lelaki yang akan melemahkan kelakian seseorang.
Produk soya yang disarankan.
Pilih produk soya diperam seperti:
1. Tempe - kacang soya yang diperam.
2. Miso - pes kacang soya yang ditapai - agak masin dan biasa digunakan dalam sup miso
3. Natto - kacang soya ditapai dengan melekit, rasa cheesy yang kuat
4. Sos Soya - kacang soya, garam dan enzim
Produk Soya Untuk Elakkan: - Tauhu
- TVP (protein sayuran berspan) atau soya protein isolat
- Minyak kacang soya
- Susu soya
- Keju soya, soya ais krim, yogurt soya
- Soya "daging"
- Protein soya
- Edamame
- Formula susu bayi Soya
- Elakkan makanan yang diproses, dan hanya membeli makanan keseluruhan yang disediakan oleh diri sendiri.Banyak produk makanan dibungkus mengandungi soya - lesitin soya.
1. Sistem imun terjejas
Soya mengandungi bahan kimia yang mengganggu endokrin dipanggil fitoestrogen (khususnya genistein dan daidzein).
Ia mempengaruhi organ-organ pembiakan dan juga sistem imun.
2. Kesuburan terjejas
Isoflavon soya adalah struktur yang serupa dengan estrogen dalaman dan memaparkan kedua-dua estrogenik dan aktiviti anti-estrogen yang lemah . Kesuburan dan gangguan saluran pembiakan boleh menjadi hasil daripada aktiviti tersebut. Berat rahim meningkat dan ketinggian sel epitelium yang boleh menyumbang kepada cyst ovari.
3. Gangguan Tiroid
Makanan yang mengandungi soya dan isoflavon boleh menjejaskan fungsi tiroid. Dalam satu kajian mereka disiasat sama ada payudara dan soya yang mengandungi penyusuan formula pada bayi dikaitkan dengan perkembangan penyakit tiroid autoimun dalam kanak-kanak. Ini menunjukkan bahawa formula bayi makan soya dikaitkan dengan penyakit tiroid autoimun pada tahun-tahun awal.
Satu lagi kajian mendapati bahawa sebatian dalam ekstrak metanol berasid kacang soya menghalang tiroid peroxidase-(TPO) catalyzed reaksi diperlukan untuk sintesis hormon tiroid biasa (10). Perencatan sintesis hormon tiroid boleh menyebabkan goiter dan tiroid neoplasia.
4. Kerosakan otak
Dalam kajian utama termasuk 3,734 warga tua Jepun-Amerika lelaki, mereka yang mengambil soya semasa pertengahan umur mempunyai 2.4 kali risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit Alzheimer di kemudian hari mereka .Pengambilan tauhu sekurang-kurangnya dua kali seminggu mempunyai kemerosotan lebih kognitif daripada mereka yang tidak pernah makan atau hanya sekali-sekala memakan tauhu.
5. Keabnormalan bayi
Masalah mengenai bayi dan soya adalah satu topik penting, terutama untuk ibu-ibu yang memilih untuk menggunakan formula soya bayi bukan penyusuan. Menurut Mary G. Enig, Ph.D., "jumlah fitoestrogen yang berada dalam bernilai sehari soya formula bayi sama dengan 5 pil kawalan kelahiran."
Formula soya bayi mengandungi tahap isoflavon, dan mendedahkan bayi kepada pengambilan harian ini equivocates kepada 6-11 pendedahan isoflavon kali ganda lebih tinggi (berdasarkan berat badan) daripada dos yang yang mencipta perubahan hormon di kalangan orang dewasa mengambil makanan soya. Apabila bayi telah diuji untuk kepekatan isoflavon beredar di dalam darah, paras-paras 13,000-22,000 kali lebih tinggi daripada kepekatan estrogen semula jadi pada tahun-tahun awal.
Masalah terbesar Dalam Soya
1. Pengubahsuaian Genetik (GMO91% daripada kacang soya yang ditanam di Amerika Syarikat adalah diubahsuai secara genetik (GMO). Kacang soya dipilih khas supaya tahan dengan racun toksik herba Roundup.Ini bermakna bahawa kacang soya sendiri sarat dengan racun perosak toksik ini. Di samping itu, gen dari bakteria yang menghasilkan protein yang asing untuk bekalan makanan manusia juga dimasukkan ke dalam gen tumbuhan kacang soya, menjadikannya bahan makanan bekalan makanan bukan semula jadi.Kebanyakan soya yang ada dalam pasaran adalah GMO (genetically modified organism) yang mana mengandungi gen yang tahan antibiotik. Maka dalam proses pemilihan pokok soya, antibiotik dikenakan pada soya untuk memilih yang ada gen antibiotik. Residue antibiotik mungkin menghasilkan tindakbalas allergen kepada pengamal makan soya.
2. Phytic Acid
Soya mempunyai salah satu tahap phytate tertinggi antara mana-mana bijirin atau ke
kacang. Phytates menghalang penyerapan mineral seperti kalsium, magnesium, besi dan zink dengan mengikat ion logam dan menghalang mereka daripada memasuki sel-sel badan. Dikatakan juga bahawa ibu mengandung yang minum soya berpotensi mendapat anak yang putih dan kulit licin namun kulit tak tahan dan penglihatannya adalah kurang baik disebabkan bahan phytic acid ini menghalang penyerapan mineral penting ke dalam badan ibu seterusnya kepada fetus yang dikandung.
3. Mengandungi Isoflavon
Soya mengandungi genistein isoflavon yang (seperti yang dilihat sebelum ini) dan daidzein. Isoflavon adalah sejenis phytoestrogen yang menyerupai kompaun manusia dipanggil estrogen. Fitoestrogen telah didapati menghalang hormon estrogen dan boleh mempunyai kesan yang serius pada tisu manusia seperti mengganggu fungsi endokrin, menyebabkan kemandulan, dan menggalakkan kanser payudara di kalangan wanita.
4. Tahap toksik Aluminium & Mangan
Tangki aluminium digunakan untuk memproses dan kacang soya asid-basuh sebelum penggunaan. Zarah aluminium daripada tangki-tangki tersebut terus diserap ke dalam kacang soya, dan menyebabkan kepekatan aluminium yang tinggi dalam kacang. Soya formula bayi juga mengandungi tahap mangan 80 kali lebih tinggi daripada yang terdapat dalam susu ibu manusia.
6. Phyto-estrogen
Bahan ini merupakan satu bahan yang dihasilkan oleh tumbuhan soya yang hampir menyerupai hormon estrogen bagi manusia. Kandungan ini boleh meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari dan kanser rahim bagi wanita dan juga akan menekan penghasilan hormon testosterone bagi lelaki yang akan melemahkan kelakian seseorang.
Produk soya yang disarankan.
Pilih produk soya diperam seperti:
1. Tempe - kacang soya yang diperam.
2. Miso - pes kacang soya yang ditapai - agak masin dan biasa digunakan dalam sup miso
3. Natto - kacang soya ditapai dengan melekit, rasa cheesy yang kuat
4. Sos Soya - kacang soya, garam dan enzim
Produk Soya Untuk Elakkan: - Tauhu
- TVP (protein sayuran berspan) atau soya protein isolat
- Minyak kacang soya
- Susu soya
- Keju soya, soya ais krim, yogurt soya
- Soya "daging"
- Protein soya
- Edamame
- Formula susu bayi Soya
- Elakkan makanan yang diproses, dan hanya membeli makanan keseluruhan yang disediakan oleh diri sendiri.Banyak produk makanan dibungkus mengandungi soya - lesitin soya.
Sumber :
25 November 2013
11 November 2013
Apa Itu Maltodextrin Dan Kesan Pengambilannya
Maltodextrin bukan sahaja tidak bagus kepada anak, ia tidak bagus untuk semua peringkat usia. Ia diperbuat daripada sirap jagung. Jagung pula sumbernya GMO.
Sirap jagung berfruktos tinggi (HFCS) adalah sejenis bahan pemanis yang diproses secara menyeluruh dari jagung ubahsuai genetik. Ia kebanyakannya diimport dari Amerika kerana Amerika merupakan pengeluar dan pengeksport HFCS terbesar di dunia.
Ia bukan saja untuk kegunaan makanan manusia dan haiwan malah terdapat dalam hampir semua produk kegunaan seharian seperti minyak enjin, gris, cat, pelekat, plastik, minyak wangi, bateri, peluru, bahan peletup dan banyak lagi yang tidak boleh anda bayangkan. Jagung yang digunakan juga bukan dari spesis jagung yang boleh dimakan manusia tetapi diproses terlebih dahulu.
Antara makanan yang mengandungi sirap jagung berfruktos tinggi (HFCS) ialah sebahagian besar produk Kellog's, sebahagian besar produk Heinz, sebahagian produk Kraft, sebahagian produk cokelat Hershey's, ais krim, Pepsi, Coca-Cola, Sprite, A&W, produk minuman Capri-Sun, emping jagung, minuman berkarbonat, minuman jus, campuran coklat, produk susu formula, jem, sos cili dan tomato, sos lada hitam, sos tiram, minuman kopi segera, roti, muffin, kek, snek, butter, pastri, biskut, bijirin, ubat batuk, ubat batuk Vicks, yogurt, sup Campbells ...dan banyak lagi.
Ia lebih murah dari gula tebu, kerana itu ia digunakan secara meluas sebagai menggantikan gula dalam banyak produk makanan. Tanpa serat dan nutrien semulajadi, ia terserap terus ke dalam darah. Kesan negatif antaranya menyah-nutrien dari tubuh. Ia menyebabkan obesiti dan menambah rasa lapar.
Bagaimana ia membuatkan anda lapar? Sirap jagung menghalang pengeluaran leptin protin yang memberi isyarat kepada otak bahawa anda berasa kenyang. Pada masa yang sama, ia tidak mengeluarkan ghrelin - unsur yang memberitahu bahawa anda sedang lapar. Akhirnya, anda makan secara berterusan. Ia memberi faedah kepada pengeluar makanan dengan menjual produk tanpa had.
Pada kajian yang lain, HFCS merosakkan tisu dan menyumbang kepada diabetes. Sebagai contoh, setin minuman mengandungi sekurang-kurangnya 5 kali ganda pemanis dari gula tebu. Dalam kebanyakan produk, pengusaha menyembunyikan istilah HFCS disebalik nama sirap jagung, pemanis semulajadi, sirap glukosa, fruktosa, fruktos buah-buahan, sukrosa, pekatan jus buah-buahan, pemanis jagung atau dekstrosa.
Berhati-hati ketika membeli produk makanan.Sila teliti isi kandungan produk.Kebanyakan produk penambah selera makan mengandungi maltodextrin.
Info tambahan,malt extract atau ekstrak malt adalah berbeza dengan maltodextrin.
Ia adalah campuran karbohidrat, terdiri daripada dekstrin, maltosa dan diastase, diperolehi daripada penguraian kanji dalam barli.
Sumber : https://www.facebook.com/groups/GNRAM/
Sirap jagung berfruktos tinggi (HFCS) adalah sejenis bahan pemanis yang diproses secara menyeluruh dari jagung ubahsuai genetik. Ia kebanyakannya diimport dari Amerika kerana Amerika merupakan pengeluar dan pengeksport HFCS terbesar di dunia.
Ia bukan saja untuk kegunaan makanan manusia dan haiwan malah terdapat dalam hampir semua produk kegunaan seharian seperti minyak enjin, gris, cat, pelekat, plastik, minyak wangi, bateri, peluru, bahan peletup dan banyak lagi yang tidak boleh anda bayangkan. Jagung yang digunakan juga bukan dari spesis jagung yang boleh dimakan manusia tetapi diproses terlebih dahulu.
Antara makanan yang mengandungi sirap jagung berfruktos tinggi (HFCS) ialah sebahagian besar produk Kellog's, sebahagian besar produk Heinz, sebahagian produk Kraft, sebahagian produk cokelat Hershey's, ais krim, Pepsi, Coca-Cola, Sprite, A&W, produk minuman Capri-Sun, emping jagung, minuman berkarbonat, minuman jus, campuran coklat, produk susu formula, jem, sos cili dan tomato, sos lada hitam, sos tiram, minuman kopi segera, roti, muffin, kek, snek, butter, pastri, biskut, bijirin, ubat batuk, ubat batuk Vicks, yogurt, sup Campbells ...dan banyak lagi.
Ia lebih murah dari gula tebu, kerana itu ia digunakan secara meluas sebagai menggantikan gula dalam banyak produk makanan. Tanpa serat dan nutrien semulajadi, ia terserap terus ke dalam darah. Kesan negatif antaranya menyah-nutrien dari tubuh. Ia menyebabkan obesiti dan menambah rasa lapar.
Bagaimana ia membuatkan anda lapar? Sirap jagung menghalang pengeluaran leptin protin yang memberi isyarat kepada otak bahawa anda berasa kenyang. Pada masa yang sama, ia tidak mengeluarkan ghrelin - unsur yang memberitahu bahawa anda sedang lapar. Akhirnya, anda makan secara berterusan. Ia memberi faedah kepada pengeluar makanan dengan menjual produk tanpa had.
Pada kajian yang lain, HFCS merosakkan tisu dan menyumbang kepada diabetes. Sebagai contoh, setin minuman mengandungi sekurang-kurangnya 5 kali ganda pemanis dari gula tebu. Dalam kebanyakan produk, pengusaha menyembunyikan istilah HFCS disebalik nama sirap jagung, pemanis semulajadi, sirap glukosa, fruktosa, fruktos buah-buahan, sukrosa, pekatan jus buah-buahan, pemanis jagung atau dekstrosa.
Berhati-hati ketika membeli produk makanan.Sila teliti isi kandungan produk.Kebanyakan produk penambah selera makan mengandungi maltodextrin.
Info tambahan,malt extract atau ekstrak malt adalah berbeza dengan maltodextrin.
Ia adalah campuran karbohidrat, terdiri daripada dekstrin, maltosa dan diastase, diperolehi daripada penguraian kanji dalam barli.
Sumber : https://www.facebook.com/groups/GNRAM/
08 November 2013
Doa Hari Ini
Ya Allah, kami pohon padaMu di pagi Jumaat ini ketaatan orang-orang yang khusyu’ dalam beribadat, permudahkanlah urusan kami, jauhkanlah malapetaka dari menimpa kami, ampunilah kesalahan kami, gugurkanlah dosa kami, berilah ketenangan kepada kami, perbanyakkanlah rezeki halal ke atas kami, permudahkanlah jalan ke atas kami untuk meraih pahalaMu, masukkan kami ke dalam SyurgaMu Ya Allah. Amin
(Ust.Mohd Zamri Arshad)
06 November 2013
Hari 'Kelam Kabut'
Hari ni sepatutnya ada temujanji 'echocardiogram'.
Sebelum ini nurse dari KD bagi info,ECHO buat di klinik Botanik pada 6/11.
Ok,ambil cuti separuh hari.
Sampai sana,nurse pelik.
Saya lagi pelik.
Katanya echocardiogram tak buat di klinik.Kena pergi HTAR.
Nurse suruh pergi hospital rawatan harian.
Sebelum masuk kereta,telefon dulu KD nak sahkan.
Katanya kena pergi kaunter pesakit luar.
Holahhh...
Pergi sana,ayat yang sama.ECHO memang tak buat di sini.
Ok,jadi apa motif datang klinik ni.
Bila dorang cek buku temujanji,ada nama untuk jumpa dengan doktor pakar..
Temujanji untuk jumpa FMS.
Holahhh lagi..
Kenapa jumpa FMS dulu sebelum buat ECHO.
Doktor tu nak review apa nanti.
Layankan jela.
19/11 nanti baru tarikh yang betul untuk ECHO.Kemudian pusing semula jumpa FMS lagi.
Tak ada lagi cerita murmur untuk hari ini.
Doktor tu cakap bunyi soft saja.Memang boleh dikaitkan dengan orang mengandung.
Apa-apa pun tetap kena buat ECHO untuk tengok injap jantung.
Sebelum ini nurse dari KD bagi info,ECHO buat di klinik Botanik pada 6/11.
Ok,ambil cuti separuh hari.
Sampai sana,nurse pelik.
Saya lagi pelik.
Katanya echocardiogram tak buat di klinik.Kena pergi HTAR.
Nurse suruh pergi hospital rawatan harian.
Sebelum masuk kereta,telefon dulu KD nak sahkan.
Katanya kena pergi kaunter pesakit luar.
Holahhh...
Pergi sana,ayat yang sama.ECHO memang tak buat di sini.
Ok,jadi apa motif datang klinik ni.
Bila dorang cek buku temujanji,ada nama untuk jumpa dengan doktor pakar..
Temujanji untuk jumpa FMS.
Holahhh lagi..
Kenapa jumpa FMS dulu sebelum buat ECHO.
Doktor tu nak review apa nanti.
Layankan jela.
19/11 nanti baru tarikh yang betul untuk ECHO.Kemudian pusing semula jumpa FMS lagi.
Tak ada lagi cerita murmur untuk hari ini.
Doktor tu cakap bunyi soft saja.Memang boleh dikaitkan dengan orang mengandung.
Apa-apa pun tetap kena buat ECHO untuk tengok injap jantung.
04 November 2013
Cara Tingkatkan Metabolisme
1. JANGAN tinggalkan sarapan pagi. Apabila anda lakukan, anda membuang metabolisma badan anda di luar kawalan. Oatmeal, yogurt dan buah-buahan sebagai sarapan berkhasiat.
2. JANGAN mengabaikan pengambilan protein anda. Pilih protein tumbuhan.
3. ELAKKAN / KURANGKAN makanan, gula dan tepung produk diproses / ditapis, minuman soda, "makanan" makanan.
4. Masukkan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet anda.
5. Minum sekurang-kurangnya 2-3 liter air sehari.
6. Minum jus HIJAU, mereka yang terbaik untuk meningkatkan metabolisme.
Resipi JUS:
- 2 epal hijau
- 1 timun kecil
- 3-4 daun kale (atau segelintir bayam)
- 1 batang saderi
- Beberapa brokoli florets
- ¼ lemon
- ½ inci halia
01 November 2013
Homemade Stok Ayam Yang Sihat Dan Kesan Pengambilan MSG (monosodium glutamate)
Mak-mak yang disayangi sekalian,
Letak tepi atau buang segala jenis pati kiub ayam dan serbuk perencah yang dibeli di pasaraya.
Semua itu adalah perisa sintetik.
Kandungan MSG yang tinggi di dalam bahan perisa tidak sesuai untuk badan kita apatah lagi untuk kanak-kanak.
Percayalah,tanpa pati kiub ayam atau bilis pun masakan anda pasti sedap.
Kesan pengambilan MSG
a. Kecederaan kepada hypothalamus, sejenis kelenjar dalam otak berperanan mengawal selera makan, fungsi tiroid dan sistem endokrin.
Masak dari hati.
Masak dengan sederhana
Masak makanan sihat.
InsyaAllah masakan supermak tiada tandingan.
Untuk gantikan bahan terproses tu,bolehlah buat stok ayam sendiri di rumah.
Buat sebanyak mana kemudian sejukbekukan.
Mari share resepi yang paling senang ni :))
Bahan-bahan :
Letak tepi atau buang segala jenis pati kiub ayam dan serbuk perencah yang dibeli di pasaraya.
Semua itu adalah perisa sintetik.
Kandungan MSG yang tinggi di dalam bahan perisa tidak sesuai untuk badan kita apatah lagi untuk kanak-kanak.
Percayalah,tanpa pati kiub ayam atau bilis pun masakan anda pasti sedap.
Kesan pengambilan MSG
a. Kecederaan kepada hypothalamus, sejenis kelenjar dalam otak berperanan mengawal selera makan, fungsi tiroid dan sistem endokrin.
b. Meracun saraf seperti dilaporkan dalam sebuah kajian bahawa ia menyebabkan tikus menjadi gemuk kerana keracunan MSG merosakkan ‘ isyarat leptin’ yang tertulis dalam minda bawah sedar atau ia memusnahkan papan data sekali gus menyebabkan tiada isyarat bertulis dalam minda bawah sedar.
c. MSG yang dimakan oleh ibu mengandung juga ibu yang sedang menyusukan bayi boleh mengganggu pusat kawalan bayi.
d. Kesan pengambilan MSG ialah kesan kepada otak , ini kerana pengambilan kokain, methamphetamine dan Ritalin. Ia berakhir dengan tindakan stress hipersensitif dan mengakibatkan perut berlemak.
Sumber kesan-kesan MSG – Buku Kawal Berat Badan, Bahrin Samah
Masak dari hati.
Masak dengan sederhana
Masak makanan sihat.
InsyaAllah masakan supermak tiada tandingan.
Untuk gantikan bahan terproses tu,bolehlah buat stok ayam sendiri di rumah.
Buat sebanyak mana kemudian sejukbekukan.
Mari share resepi yang paling senang ni :))
Bahan-bahan :
- Tulang ayam ( rangka seekor ayam pun boleh )
- Bawang besar ATAU bawang putih (tidak digalakkan campur kedua-dua kerana kesan tindakbalas kimia)
- lobak
- Celery
- Halia
- Bunga lawang,kulit kayu manis,pelaga
- Air secukupnya.
Caranya :
- Masak dengan api perlahan sehingga isi ayam luruh dari tulang dan air tinggal 1/3.
- Selepas 3 jam, boleh tapis isi dan lapisan lemak.
- Simpan stok ayam dalam bekas tertutup.Contoh, bekas ais/ice tray untuk memudahkan penggunaan seketul setiap kali nak masak.
- Sejukbekukan.
Bolehlah tambahkan stok ayam ni dalam apa jenis masakan dewasa dan bayi.
Selamat mencuba !!